Mainos

Alivaltiosihteeri Johnny Åkerholm siirtyisi euroon nopeammin

Puolen vuoden siirtymäkausi markoista euroon siirryttäessä on tarpeettoman pitkä, katsoo alivaltiosihteeri Johnny Åkerholm. Kauppa ja teollisuus ovat Suomessa Åkerholmin mukaan siirtymäajan lyhentämisen kannalla, mutta kuluttajajärjestöt epäileviä.

Åkerholmin mukaan pari kuukautta riittäisi, mutta kovin paljon sitä lyhemmäksi siirtymäaikaa ei voisi käytännön syistä typistää.
-Kun asiakas menee kauppaan vuoden 2002 alusta lähtien, hän saa automaattisesti vaihtorahat euroina. En usko, että suomalainen tarvitsisi puolta vuotta päästäkseen markoistaan eroon, perustelee Åkerholm Aamulehden, Savon Sanomien ja Turun Sanomien perjantaina julkaisemassa haastattelussa. Åkerholmin mukaan useissakin maissa käydään keskustelua siitä, pitäisikö yhteiseen eurovaluuttaan siirtyä lyhyemmällä siirtymäajalla kuin Emu-sopimukseen alun perin kirjatun puolen vuoden aikana.

Suomessa kauppa ja teollisuus ovat Åkerholmin mukaan siirtymäajan lyhentämisen kannalla. Sen sijaan kuluttajajärjestöt ovat suhtautuneet epäilevästi. Myös kaupan työntekijöitä edustava Liikealan ammattiliitto vastustaa puolen vuoden siirtymäkauden lyhentämistä. Åkerholm korostaa, että siirtymäkausi on eri asia kuin kaksoishinnoittelu eli hintojen ilmoittaminen sekä markkoina että euroina. Hän arvelee, että kauppiaat ryhtyvät mm. turistien vuoksi laskemaan tuotteilleen eurohintoja jo paljon ennen kuin se tulee pakolliseksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.