Mainos

Alitalia vetoaa työntekijäjärjestöihin välttääkseen selvitystilan

Italialainen lentoyhtiö Alitalia joutuu vetoamaan työntekijäjärjestöihin välttääkseen selvitystilan.

Yhtiön toimitusjohtaja Giancarlo Cimoli ilmoitti tänään, että yhtiön on saavutettava sopimus säästötoimista työntekijäjärjestöjensä kanssa. Cimoli ei maininnut suoranaisesti irtisanomisia mahdollisena säästökeinona.

EU:n liikenneasioista vastaava komissaari Loyola de Palacio kuitenkin ohjeisti, että palkkakulujen vähentäminen kuuluu olennaisesti Alitalian selviytymiskeinoihin. Yhtiö työllistää suoraan tai epäsuorasti noin 30 000 henkilöä, mutta se on ajautunut vaikeuksiin mm. halpalentoyhtiöiden aiheuttaman koventuneen kilpailun vuoksi.

EU-komissio myönsi miljoona euroa tappiota vuorokaudessa tekevälle lentoyhtiölle eilen 400 miljoonan euron lainaoikeuden. Lainan takaajaksi on lupautunut yhtiöstä enemmistöosuuden omistava Italian valtio.

- Ilman sopua työntekijäjärjestöjen kanssa lainaa ei heru, vaan suuntaamme kohti selvitystilaa, Cimoli varoitteli Roomassa.

De Palacio puolestaan painotti Strasbourgissa antamassaan kannanotossa, että Alitalian uudistusten on oltava tarpeeksi kauaskantoisia, eikä siinä voida hänen mukaansa välttyä irtisanomisiltakaan. Yhtiön olisi hänen mielestään keskitettävä reittivalikoimansa nyt vain kannattavimpiin kohteisiin.

- Mutta se ei kuulu minulle. Se on Cimolin ja Alitalian joukkojen vastuulla, de Palacio muistutti.

Alitalian vaikutusvaltaiset työntekijäjärjestöt sysäsivät yhtiön liki konkurssin partaalle huhtikuussa, jolloin ne järjestivät viiden päivän lakon. Työtaistelu pilasi tuhansien ihmisten matkasuunnitelmat ja sai Italian hallituksen erottamaan yhtiön johtoa.

Cimoli asettui Alitalian johtoon toukokuussa. Hän on tehnyt tilapäisiä lakon estäviä sopimuksia eri työntekijäunionien kanssa luotsatakseen yhtiön kuiville kesän vilkkaan lomasesongin yli.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.