Mainos

Alimmillaan 8000 euroa vuodessa - MTV3 selvitti narkolepsiakorvaukset

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL on myöntänyt, että sikainfluenssan ehkäisyyn käytetyllä Pandemrix-rokotteella ja nukahtamistauti narkolepsialla on yhteys. Monet narkolepsiaan sairastuneet ja heidän vanhempansa aikovatkin hakea korvauksia rokotteen aiheuttamista haitoista.

Valtioneuvoston asetuksen mukaan alaikäisenä vammautuneen ansiomenetykset ovat noin 1,6 miljoonaa euroa. Se on summa, joka hänen olisi voitu odottaa ansaitsevan työuransa aikana.

Sikainfluenssarokotteen aiheuttamasta narkolepsiasta saatavat korvaukset uhkaavat kuitenkin jäädä paljonkin tätä pienemmiksi.

Korvausten maksamisesta on vastuussa Lääkevahinkovakuutuspooli, jonka korvauskatto yhtä lääkeainetta kohti on 30 miljoonaa euroa. Tarvittaessa summa jaetaan kaikkien korvauksiin oikeutettujen kesken. Korvauskatosta uutisoi ensimmäisenä Keskisuomalainen.

Kuinka paljon tästä 30 miljoonan euron kattosummasta sitten koituisi yhtä narkolepsiaan sairastunutta kohden? MTV3 laski esimerkkisummia.

Puoli tai puolitoista miljoonaa euroa?

Tähän mennessä vahinkoilmoituksia on jätetty 20 kappaletta. Jos 30 miljoonan euron korvaussumma jaettaisiin näiden sairastuneiden kesken, saisi jokainen 1,5 miljoonaa euroa.

Yhteensä sairastapauksia on todettu kuitenkin 52. Jos kaikki sairastuneet päätyvät tekemään vahinkoilmoituksen, jäisi kullekin korvattava summa noin 577 000 euroon.

Alle 10 000 euroa vuotta kohti

Entä kuinka paljon tästä sitten tulee vuodessa?

Keskimäärin suomalainen elää noin 80-vuotiaaksi. Esimerkiksi 7-vuotiaana sairastuneelle olisi korvaussumma vuotta kohti laskettuna noin 8000 euroa, jos 30 miljoonan euron maksimisumma jaettaisiin kaikkien 52 sairastuneen kesken.

Jos taas korvaushakemusten määrä jää nykyiseen 20:en, nousee vuosikorvaus 20 500 euroon.

Korvauksista päätetään kuitenkin lopullisesti vasta sen jälkeen, kun tarkemmat selvitykset rokotteen ja narkolepsian yhteydestä ovat valmistuneet.

Alkuperäinen juttu Keskisuomalaisessa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.