Alho-jupakan käsittely jatkuu eduskunnassa

Eduskunnan perustuslakivaliokunta jatkaa keskeytynyttä entisen ministerin Arja Alhon tapauksen käsittelyä huomenna.

Lausuntoa asiasta valmisteleva valiokunta jäi viime keväänä odottamaan siihen liittyvän poliisitutkinnan valmistumista. STS-Pankin entistä pääjohtajaa Ulf Sundqvistia koskeva esitutkinta on nyt saatu päätökseen. Perustuslakivaliokunnalle raportoimaan saapuvat rikosylikomisario Jouko Salo ja rikoskomisario Marko Rahikainen Helsingin rikospoliisista.

Perustuslakivaliokunta tutkii, rikkoiko Alho ministerivastuulakia hyväksyessään ministerinä Sundqvistin ja Arsenal-Sillan sopimuksen, jonka perusteella Sundqvistin 9 miljoonan markan korvausvastuu putosi 1,2 miljoonaan markkaan. Taustalla on yhdentoista kansanedustajan viime syyskuun lopulla tekemä muistutus. Valiokunnan puheenjohtaja Ville Itälä (kok.) arveli, että valiokunta saa osaltaan asian käsittelyn päätökseen syyskuun loppuun mennessä. Perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen eduskunnan täysistunto päättää, joutuuko Alho valtakunnanoikeuteen vai annetaanko asian raueta. Itälä arveli, että valiokunta saattaa kuulla vielä kertaalleen kaikkia aiemmin siellä asian vuoksi käyneitä asiantuntijoita. Alho joutui itse eroamaan hallituksesta viime syksynä tapauksesta nousseen kohun vuoksi.

Hallituspuolueet neuvottelevat valtiosääntöuudistuksesta

Perustuslakivaliokunta aloitti syksyn urakkansa jo etuajassa tiistaina käsittelemällä valtiosääntöuudistusta. Asiantuntijoiden kuulemista jatketaan vielä keskiviikkona ja torstaina. Eduskunnan syysistuntokausi alkaa vasta ensi viikon tiistaina. Keskeisin kiistanaihe on se, miten muotoillaan presidentin vallankäytön rajat hallitusta muodostettaessa. Asiasta on määrä käydä lähiviikkoina neuvottelut hallituspuolueiden kesken. Hallituksen esityksen mukaan presidentti antaa eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta sen jälkeen, kun puolueet ja eduskuntaryhmät ovat neuvotelleet hallituksen kokoonpanosta ja ohjelmasta. Eduskunta valitsee pääministerin ja presidentti nimittää hänet. Ainakin kokoomus ja vasemmistoliitto olisivat halukkaita pienentämään presidentin roolia sopivalla tavalla. Oppositioryhmistä on keskusta jo alun perin ajanut muutosta, jonka mukaan eduskunta äänestäisi pääministeriehdokkaasta eli käytännössä hallituksen muodostajasta heti prosessin alkuvaiheessa.

Valiokunnassa on viritelty myös keskustelua varaministereiden tarpeellisuudesta valtioneuvoston jäsenten matkojen vuoksi. Jos varaministerijärjestelmä toteutuisi, siitä pyrittäisiin tekemään erillinen jo ensi vuonna Suomen EU-puheenjohtajakaudella sovellettava laki. Varsinainen valtiosääntöuudistus on tulossa voimaan vasta uuden eduskunnan päätöksellä vuonna 2000.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat