Mainos

Alhaiset korvaukset ärsyttävät eloonjääneitä Bangladeshissa

Bangladeshin viimekuisen tehdasromahduksen kuolleiden määrä lähenteli torstaina jo tuhatta. Monien pelastuneiden ilo hengissä selviämisestä on samaan aikaan kääntymässä katkeruudeksi, kun työpaikan menetys ja loukkaantuminen katkaisivat ansiot.

Shahnaj Begum pelastui rauniosta ja nyt hän on palannut niiden äärelle noutamaan korvaustaan tekstiiliteollisuuden kattojärjestöltä. 8500 takan (reilun 80 euron) korvaus ei kuitenkaan paljon mieltä lämmitä.

-Tein huhtikuussa 150 tuntia ylitöitä enkä ole saanut mitään korvauksena siitä, kahden lapsen yksinhuoltajaäiti sanoo ottaen tukea isästään.

-Olen yhä loukkaantunut. Minuun koskee iskettyäni pääni ja vasen puoli ruumiistani on käytännössä halvaantunut.

Tekstiilityöläisiä edustavan ammattiliiton Mohammad Ibrahim vahvistaa, että Begumin tilanne on yleinen. Korvauksen ovat liian alhaisia ja jo tehdyistä ylitöistä jää palkka saamatta.

Molemmat siskonsa ja oman työpaikkansa menettänyt Shefali Akter, 25, kieltäytyi avustussummasta, joka ei olisi riittänyt edes kuukaudeksi romahduksen aiheuttaman päänsäryn lääkitsemiseen.

"Korvaukset lakien mukaan"

Työantajien maksamat korvaukset vaihtelevat jonkin verran riippuen muun muassa työssäolovuosien määrästä. Työnantajaliiton mukaan korvauksen määrä on laskettu Bangladeshin lakien mukaiseksi.

Se voikin olla hyvin mahdollista, sillä palkat maan tärkeimmällä vientialalla ovat alhaiset. Keskimääräisen vaatetehdastyöläisen kuukausipalkka jää alle 30 euroon.

Bangladeshin tuhansissa vaatetehtaissa ommellaan vaatteita useille tunnetuille länsimerkeille, näin myös romahtaneessa Rana Plaza -tehdasrakennuksessa. Tuhoutuneiden tehtaiden asiakkaista ainakin brittiläinen Primark ja kanadalainen Loblaw ovat jo luvanneet avustaa työläisille maksettavissa korvauksissa.

Uusia korvaustapauksia ja -riitoja lienee varmuudella edessä, sillä tekstiilitehtaiden työolot ovat usein sietämättömän huonot. Muistutus vaaroista saatiin jälleen torstaina, kun pääkaupungin Dhakan alueella sijaitsevassa tehtaassa syttyi myöhään illalla tulipalo.

Tällä kertaa tehdas oli turmahetkellä suljettu, joten surmansa sai "vain" kahdeksan henkeä - muun muassa tehtaan johtaja avustajineen sekä pari poliisia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.