Mainos

Algeriassa tapettu yli 400 ihmistä

Algerialaisen lehtitiedon mukaan ainakin 412 ihmistä on saanut surmansa verilöylyssä, jota kuvataan yhdeksi Algerian julmimmista. Tänään ilmestynyt Liberté-lehti kertoi, että joukkomurhat tehtiin tiistain vastaisena yönä neljässä kylässä Relizanen alueella Algerian länsiosassa.

Silminnäkijöiden mukaan uhrien kurkut oli leikattu auki, heitä oli silvottu ja pieniä lapsia oli murskattu seinää vasten. Silminnäkijät uskoivat, että Algerian hallitusta vastaan taistelevat ääri-islamilaiset olisivat olleet veritöiden takana.

Murhayö oli ensimmäinen muslimien pyhän kuukauden, ramadanin, juhlapäivistä. Useat siviilit pelkäävät ramadanin alkamista, sillä muslimikapinalliset pitävät sitä otollisena "pyhälle" taistelulle. Jos lehtitiedot tiistaiyön joukkomurhista pitävät paikkansa, kyseessä on mittavin verilöyly vuosiin. Pelkästään yhdentoista viime päivän aikana Algeriassa on kuollut väkivaltaisesti lähes 840 ihmistä.

Algerian viranomaiset vahvistivat tänään Liberté-lehden tiedot verilöylystä, mutta huomattavasti pienemmin kuolonuhriluvuin. Kylien asukkaat ja silminnäkijät syyttävät viranomaisia kuolinlukujen vääristelemisestä.

Algerian turvallisuuspalvelu puolestaan kertoi keskiviikkona samalla alueella sattuneesta joukkomurhasta, jossa 78 ihmisen ilmoitettiin kuolleen. Algerian väkivaltaisuudet alkoivat vuonna 1992 sen jälkeen, kun viranomaiset keskeyttivät vaalit, jotka ääri-islamilaiset näyttivät voittavan ylivoimaisesti. Väkivaltaisuuksissa on kuollut yli 65 000 ihmistä.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Mary Robinson pyysi joulukuussa Algeriaa sallimaan ihmisoikeustarkastukset. Pyyntöä tukivat myös kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Algerian joukkomurhat ovat tapahtuneet lähellä sotilaskohteita, joista uhrien huutojen on täytynyt kantautua sotilaiden korviin. Armeija ei kuitenkaan ole tehnyt mitään verilöylyjen estämiseksi.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.