Mainos

Algerian uusi parlamentti aloitti

Algerian uusi parlamentti aloitti tänään istuntokautensa. Ensimmäisessä istunnossa puhuneet kansanedustajat korostivat rauhan merkitystä ja toivoivat, että viisi vuotta kestäneet väkivaltaisuudet vihdoin loppuisivat.

Uusi parlamentti valittiin kesäkuun alussa pidetyissä vaaleissa. Parlamentin muodostavat 10 puoluetta ja 11 itsenäistä ryhmittymää. Parlamentissa on myös 12 naiskansanedustajaa.

Presidentti Liamine Zeroual on antanut uuden hallituksen muodostamistehtävän epäsuositulle pääministerille Ahmed Ouyahialle, jonka puolue kansallinen demokraattinen liitto RND sai vaaleissa 155 paikkaa.

Vaikka RND sai runsaasti edustajia, sillä ei ole ehdotonta enemmistöä 380-paikkaisessa parlamentissa, joten Ouyahian on etsittävä tukea myös kansallisen vapautuksen rintamalta FLN:ltä. Hallitseva FLN sai vaaleissa kolmanneksi eniten paikkoja, mutta se vastusti kiivaasti Ouyahian nimitystä uudelleen pääministeriksi.

Presidentti Zeroual ja hänen hallituksensa toivoivat parlamenttivaalien luovan pohjaa viisi vuotta jatkuneen väkivallan kierteen lopettamiselle Algeriassa. Tarkkailijat ovat kuitenkin sanoneet, etteivät vaalit kykene lopettamaan Algerian väkivaltaisuuksia, sillä uudelta parlamentilta puuttuu todellinen valta, jota pitää hallussaan presidentti Liamine Zeroual.

Algerialaisten lehtien mukaan parlamentin vaihtuminen merkitsee kuitenkin myös uuden ajan alkamista maan politiikassa. Vankilatuomioiden ja kidutusten sekä joidenkin puolueiden kieltämisen jälkeen suvaitsevaisuus ja monipuolisuus saattavat vihdoin toteutua Algeriassa, lehdet uskaltavat toivoa.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.