Algerian siepatuista monet ovat norjalaisia

Algeriassa siepatuista kymmenistä ulkomaalaisista ainakin 13 on norjalaisia, kertoo öljy-yhtiö Statoil. Islamistit sieppasivat 41 työntekijää maakaasun tuotantolaitoksella In Amenasin liepeillä Libyan rajan lähellä.

Algerialaislähteiden mukaan iskussa kuoli kaksi ihmistä ja haavoittui useita. Alueella on ilmeisesti yhä aseistautuneita hyökkääjiä, joiden kanssa neuvotellaan, kertoo öljy-yhtiö BP.

– Käynnistimme välittömästi hätätilatoiminnot Algeriassa ja Norjassa. Tärkeintä meille on työntekijämme ja heidän omaistensa tila. Olemme saaneet tietoomme, että ilmeisesti kaksi työntekijöistämme on haavoittunut. Eivät vakavasti, mutta tilanne on epäselvä ja vaikea seurata, kommentoi Statoilin varatoimitusjohtaja Lars Christian Bacher.

Mauritanialaisille viestimille sieppaajien nimissä puhuneet islamistit kertoivat iskun olleen kosto siitä, että Algeria on antanut Ranskan käyttää ilmatilaansa operaatiossa Malin islamisteja vastaan.

Kaasukenttää operoivat yhdessä Algerian valtionyhtiö Sonatrach, brittiläinen BP ja norjalainen Statoil.

Ranskalaiset maataisteluissa Malissa

Malissa olevat ranskalaisjoukot ovat aloittaneet maataistelut islamisteja vastaan. Malilaisen turvallisuuslähteen mukaan ranskalaiset ja islamistit käyvät katutaisteluja Diabalyn kaupungissa maan keskiosassa.

Paikalla on myös Malin armeijan joukkoja, nimettömänä pysynyt turvallisuuslähde kertoi.

Ranskalaishävittäjät ovat lisäksi iskeneet ilmasta islamistikohteisiin.

Malin pohjoisosat ovat islamistikapinallisten hallussa. Ranska on lähettänyt maahan joukkojaan, jotka ovat tähän asti tehneet ilmaiskuja islamistikapinallisten tukikohtiin.

Ranskalla on Malissa 800 sotilasta, mutta määrä on tarkoitus lähes kolminkertaistaa.

Saksa lähettää koneita

Saksa on ilmoittanut osallistuvansa operaatioon lähettämällä Maliin kaksi kuljetuskonetta. Niitä on tarkoitus käyttää afrikkalaisten joukkojen kuljettamiseen muista Länsi-Afrikan maista Maliin.

Liittokansleri Angela Merkelin mukaan Malin tilanne ei uhkaa vain Afrikan, vaan myös Euroopan turvallisuutta.

Saksassa vieraillut Länsi-Afrikan maiden yhteistyöjärjestön Ecowasin johtaja, Norsunluurannikon presidentti Alassane Ouattra, vetosi kaikkiin Euroopan maihin Malin avustamisen puolesta.

Ranskan puolustusministeri Jean-Yves Le Drian varoitti, että Mali-operaatiosta tulee pitkä ja vaikea.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Katso Janne Hopsun juttu (Kymmenen uutiset 16.1.2013)

Lue myös:

    Uusimmat