Algerian panttivankikriisi päättyi - yli 20 panttivankia kuoli

Algerian sisäministeriö julkisti illalla synkät luvut kaasukentän panttivankikriisistä: yhteensä 55 kuollutta, joista 21 panttivankeja. Lisäksi kaksi kaasualueen työntekijää kuoli sieppaajien hyökkäyksessä työntekijöitä kuljettaneeseen bussiin keskiviikkoaamuna.

Tiedossa ei ole, kuinka monta ulkomaalaista kuolonuhrien joukossa on, mutta osuuden pelätään olevan suuri. Kateissa on yhä useita ulkomaalaisia, mukaan lukien viisi norjalaista.

Sisäministeriön mukaan Algerian armeijan onnistui vapauttaa kriisin aikana liki 800 panttivankia, joista ulkomaalaisia oli 107. Algerian armeija aloitti operaation panttivankien vapauttamiseksi torstaina.

Panttivankikriisi kaasukentällä päättyi lopulta lauantaina verenvuodatukseen. Algerialaismedian mukaan armeijan erikoisjoukot tekivät rynnäkön kaasuntuotantolaitokseen, koska islamistit olivat ryhtyneet tappamaan panttivankejaan.

Mediatietojen mukaan seitsemän ulkomaalaista panttivankia ja 11 sieppaajaa kuoli. Armeijan mukaan sieppaajat olivat tappaneet panttivangit jo ennen erikoisjoukkojen iskua.

Algerian kansallinen öljy- ja kaasuyhtiö Sonatrach kertoi, että islamistit olivat asettaneet kaasuntuotantolaitokseen räjähteitä, joiden purkamistyöt jatkuivat edelleen illalla.

Ranska puolusti Algerian operaatiota

Ulkovallat yrittivät tänään kuumeisesti selvittää kadoksissa olleiden kansalaistensa kohtaloa.

Nimetön lähde kertoi uutistoimisto Reutersille, että armeija oli vapauttanut 16 ulkomaalaista panttivankia islamistien hallusta ennen rynnäkköä. Lähteen mukaan vapautettujen joukossa oli muun muassa Yhdysvaltain, Saksan ja Portugalin kansalaisia.

Reutersin mukaan kaasuntuotantolaitoksesta löytyi lauantaina myös 15 palanutta ruumista. Ei ollut tiedossa, olivatko uhrit sieppaajia vai panttivankeja.

Ranska puolusti tänään Algerian pelastusoperaatiota, jota on arvosteltu panttivankien hengen vaarantamisesta. Presidentti Francois Hollanden mukaan hyökkäys oli sopivin ratkaisu tilanteessa, jossa neuvotteleminen ei ollut mahdollista.

- Kun on kyseessä panttivankitilanne, jossa on mukana näin paljon ihmisiä ja kylmäverisiä terroristeja, jotka ovat valmiita tappamaan panttivangit -- Algeria teki sopivimman ratkaisun, Hollande sanoi.

Myös Britannia korosti, että islamistit ovat yksin syypäitä kuolonuhreihin.

- Haluamme tehdä selväksi, että terroristit ovat yksin vastuussa. Seisomme Algerian hallituksen rinnalla, sanoi Britannian puolustusministeri Philip Hammond.

Yli 30 islamistia tapettiin

Armeija tappoi operaatiossa 32 islamistia. Sieppaajien epäillään tulleen Algeriaan naapurimaasta Nigeristä, mutta olevan lähtöisin useista alueen maista.

Islamistit esittivät sieppausdraaman aikana useita vaatimuksia, joista keskeinen oli Ranskan vetäytyminen Malista. Algeria on antanut Ranskan käyttää ilmatilaansa pommituslentoihin Pohjois-Maliin, missä Malin armeija taistelee Ranskan tukemana islamistikapinallisia vastaan.

Asiantuntijat eivät kuitenkaan usko, että hyökkäys olisi ollut yksin seurausta Ranskan lähdöstä Maliin. Asiantuntijoiden mukaan hyökkäys kaasukentälle oli niin perusteellisesti suunniteltu, että sen valmisteluun on mennyt enemmän aikaa. Ranska ilmoitti Mali-operaatiosta vasta viime viikolla

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Katso Aino Huilajan juttu (Kymmenen uutiset 19.1.2013)

Lue myös:

    Uusimmat