Mainos

Algerian joukkomurhat tukaloittaneet hallituksen asemaa

Algerian armeijan tukema hallitus vaikuttaa päivä päivältä voimattomammalta lopettamaan maata repivän väkivallan. Viime päivien veriteot, uhrien määrästä liikkuvat toisistaan poikkeavat tiedot ja välinpitämättömiksi väitetyt turvallisuusjoukot ovat saaneet algerialaiset raivoihinsa.

Hallitukseen tyytymättömät kansalaiset ja etenkin useat maassa ilmestyvät lehdet saivat uutta puhtia arvosteluun tänään saatuaan tietää uusista perjantain vastaisen yön joukkomurhista. Murhat tapahtuivat pääkaupungissa Alger'ssa sekä Maalbassa Algerian lounaisosassa. Lehtitietojen mukaan iskuissa kuoli ainakin 45 ihmistä.

Jo aikaisemmin viranomaiset kertoivat Alger'n eteläpuolella sattuneista veriteoista, joiden takia lähes sata ihmistä menehtyi ja ainakin 200 muuta haavoittui. Epävirallisten tietojen mukaan uhreja olisi kuitenkin ollut reilusti yli 200.

Henkiin jääneet kyläläiset Alger'n eteläpuolelta Raisista ihmettelivät tänään turvallisuusjoukkojen toimintaa, tai pikemminkin toimettomuutta, joukkomurhan tapahtumahetkellä. Neljän tunnin teurastuksen aikana turvallisuusjoukkojen sotilaita ei paikalla olleiden kyläläisten mukaan näkynyt mailla halmeilla.
-Talot olivat tulessa, automaattiaseiden melu oli melkoinen ja lisäksi huusimme apua, mutta lähellä olevat sotilaat pysyivät poissa, eräs kyläläinen kertoi.

Raisiin hyökänneet teurastajat valitsivat uhrinsa kyläläisten mukaan tarkasti. Hyökkääjät, joista osa oli paikallisia, islamilaisiin ääriliikkeisiin liittyneitä miehiä, tappoivat kylän johtajia ja opettajia. Hyökkääjät tappoivat myös useita naisia ja lapsia sekä kaappasivat useita nuoria tyttöjä mukaansa.

Kansanmurha osuvampi termi

Algerian hallitus on ilmoittanut useita kertoja, että Algeriassa sattuneiden veritekojen takana ovat ääri-islamilaiset "terroristit". Useat maassa ilmestyvät lehdet ovat kuitenkin arvostelleet hallitusta yksisilmäisyydestä ja siitä, etteivät viranomaiset ole tarttuneet tarvittaviin toimiin verenvuodatuksen lopettamiseksi.

Lehdet ovat syyttäneet viranomaisia myös tietojen pimittämisestä. Myös useiden yksittäisten algerialaisten mielestä viime päivien veritekoja ei voi enää luokitella joidenkin harvojen terroristien iskuiksi vaan pikemminkin kyse on kansanmurhasta.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.