Mainos

Algerian ex-pääministeri syyttää sotilasviranomaisia

Algerian entisen pääministerin Abdelhamid Brahimin mukaan Algerian sotilasviranomaiset ovat viimeaikaisten verilöylyjen takana. Brahimi syyttää algerialaisia sotilaita myös Ranskassa tehdyistä terroristi-iskuista.

-Sotilaallisesta turvallisuuspalvelusta vastaavat pysyttelevät mieluummin poissa näkyvistä, mutta minä tiedän, kuinka he työskentelevät, Ruotsissa vieraillut Brahimi kertoi uutistoimisto TT:lle.

Brahimi, 61, on antanut viime aikoina Algerian tilanteesta useita huomiota herättäneitä lausuntoja mm. amerikkalaisille tv-asemille. Brahimi korosti, että sotilasviranomaisilla on Algeriassa suuri valta. Poliitikot vaihtuvat hänen mukaansa maassa tiheään, mutta korkein sotilasjohto on pysynyt samanlaisena jo vuosikymmeniä.

Viimeaikaiset verilöylyt tähtäävät Brahimin mukaan islamistien hävittämiseen, sillä iskuja tehdään juuri niissä kaupungeissa, jotka äänestivät islamistit voittoon vuosien 1990 ja 1991 vaaleissa. Brahimi, joka oli Algerian pääministerinä vuosina 1984-88, lähti maanpakoon vaaleja seuranneen sotilasvallankaappauksen jälkeen tammikuussa 1992.

Sotilasvallankaappaajat vangitsivat Brahimin mukaan kymmeniätuhansia ihmisiä, mm. politiikassa aktiivisesti mukana olleita ja toimittajia. Heitä kidutettiin ja tapettiin, ja Brahimin sukulaisiakin katosi levottomuuksissa jäljettömiin.

Algeriassa koittivat Brahimin mukaan uudet ajat kolme vuotta sitten, kun kenraali Liamine Zeroual valittiin vaalivilpin turvin presidentiksi vailla sotilasjohdon hyväksyntää. Sotilasjohto onkin tämän jälkeen yrittänyt saada Zeroualin huonoon valoon tuomalla verilöylyt julkisuuteen.

Algerian turvallisuuspalvelulla on sormensa pelissä myös Ranskassa sattuneissa terroristi-iskuissa, Brahimi sanoi. Ranskan presidentti Jacques Chirac on hänen mukaansa asiasta tietoinen ja on jo varoittanut Algerian turvallisuuspalvelua toimimasta Ranskassa. Brahimi johtaa tätä nykyä Pohjois-Afrikan tutkimuskeskusta Lontoossa ja luennoi yliopistoissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.