Mainos

Algerialainen islamisti kertoi olevansa kaasukenttäiskun takana

Algerialainen islamistijohtaja Mokhtar Belmokhtar on kertonut olevansa kaasukentälle tehdyn iskun takana. Asiasta kertoo mauritanialainen uutissivusto.

Mauritanialaisen Sahara Media -uutissivuston mukaan Belmokhtar sanoi videolla, että isku tehtiin al-Qaidan nimissä ja vaati Pohjois-Malin pommitusten lopettamista. Sivusto ei julkaissut itse videota.

– Meillä oli 40 jihadistia, useimmat muslimimaista ja osa länsimaista, Belmokhtar sanoo videolla sivuston mukaan.

Belmokhtaria on epäilty iskun suunnittelijaksi alusta alkaen. Hänet on aiemminkin liitetty useisiin länsimaalaisten sieppauksiin alueella.

Uutistoimisto AFP:n sairaalalähde kertoi myöhään sunnuntai-iltana, että kuolonuhreista 12 on varmistunut japanilaisiksi. Japanin hallitus ei ole vahvistanut tietoa. Japani oli aiemmin kertonut, että ainakin kymmenen sen kansalaista on kateissa.

Aiemmin armeijan kerrottiin löytäneen laitoksesta 25 ruumista. Paikallisen Ennahar-televisiokanavan mukaan kuolleiden uskotaan olevan islamistien teloittamia ulkomaalaisia panttivankeja.

Algerian televisio kertoi, että turvallisuusjoukot saivat sunnuntaina kiinni viisi sieppaajaa kaasuntuotantolaitoksesta. Etsinnät rakennuksessa jatkuivat.

Ensiapua antanut ammuttiin

Julkisuuteen tuli lisää selviytyjiä, jotka kertoivat sieppaajien silmittömästä julmuudesta.

Algerialainen Chabene-niminen työntekijä kertoi, kuinka sieppaajat pakottivat brittimiehen houkuttelemaan muita ulkomaalaisia pois piilopaikoistaan.

– He käskivät miehen huutaa "He eivät aio tappaa teitä, he etsivät amerikkalaisia". Sen jälkeen sieppaajat ampuivat miehen.

Toisen paikallisen työntekijän mukaan sieppaajat vaikuttivat tuntevan laitoksen ja tiesivät joidenkin työntekijöiden nimet.

– Minut päästettiin lähtemään, mutta sitä ennen näin kun monta brittiä tapettiin. Yksi länsimaalaisista yritti antaa uhreille ensiapua, mutta terroristit ampuivat hänet, hän kertoi.

Brittiläinen Alan Wright sanoi Sky Newsille olevansa ikuisesti kiitollisuudenvelassa algerialaisille työntekijöille, joiden kanssa hän pääsi pakenemaan piileskeltyään laitoksessa puoli vuorokautta.

– He olisivat voineet antautua ja päästä turvaan, mutta sen sijaan he auttoivat meitä, Wright kertoi.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.