Mainos

Algeria järkyttyi raa'asta pommi-iskusta

Kahdessa pommi-iskussa kuoli kymmeniä, joiden joukossa oli myös YK:n työntekijöitä. Algerian sisäministeri syyttää iskuista terroristijärjestö al-Qaidaa.

Algerian sisäministeri on syyttänyt al-Qaidaa maan pääkaupungissa Alger'ssa tehdyistä tuhoisista pommi-iskuista. YK:n pakolaisjärjestön johtajan Antonio Guterresin mukaan iskun kohteena oli YK.

Sairaalalähteiden mukaan 67 ihmistä sai surmansa iskuissa. Sisäministeri Noureddine Jazid Zerhouni kuitenkin sanoi, että iltaan mennessä oli varmistunut vasta 22 ihmisen kuolema. Ministeri sanoi olevansa varma siitä, että hyökkäyksen takana on al-Qaidan Pohjois-Afrikan siipi.

YK:n edustajan mukaan kuolleiden joukossa on ainakin neljä järjestön työntekijää. 14 työntekijää oli illalla edelleen kateissa sortuneen rakennuksen raunioissa.

Vauras Hydran kaupunginosa peittyi savuun ja puistokaduilla virui ruumiita, kun autopommi räjähti YK:n toimistorakennuksen ja poliisiaseman lähellä. Räjähdyksen paineaallot vavisuttivat muurien ympäröimiä huviloita ja puutarhojen palmuja.

Hetkeä myöhemmin toinen pommi räjähti Algerian korkeimman rakennuksen edessä. Uhriksi joutui toistakymmentä yliopisto-opiskelijaa, joiden bussi sai täysosuman autopommista.

Toimistorakennus oli useiden YK:n yksiköiden yhteiskäytössä. Kaikkiaan YK:lla on Algeriassa 19 kansainvälistä ja 115 paikallista työntekijää.

Sairaalatietojen mukaan kuolleiden joukossa on myös ulkomaalaisia.

Monet paikalliset olivat erityisen järkyttyneitä siitä, että iskut sattuivat hyvin vartioiduilla alueilla, missä asuu lukuisia korkea-arvoisia algerialaisia sekä ulkomaalaisia diplomaatteja.

- Meidän pitäisi tehdä jotain vihamme ilmaisemiseksi. Meidän pitäisi järjestää terrorismin tuomitseva mielenosoitus, mutta myös vaatia hallitukselta enemmän toimia meidän suojelemiseksemme, sanoi Hydran kaupunginosassa asuva nuori nainen.

Paniikkia kaupungissa lisäsi se, että kännykkäverkot tukkeutuivat läheisiään etsivien puheluista.

Iskuille tuomio

Algeriassa viime viikolla vieraillut Ranskan presidentti Nicholas Sarkozy piti iskuja "barbaarisena, vihattavana ja syvästi raukkamaisena". Myös muiden muassa YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon, EU ja Valkoinen talo tuomitsivat pommit jyrkin sanoin.

Kukaan ei ottanut tuoreeltaan vastuuta verilöylystä. Syyttävät katseet kääntyivät kuitenkin kohti al-Qaida-verkoston Pohjois-Afrikan siipeä, joka on ollut vastuussa useista aiemmista veriteoista, muun muassa huhtikuisesta pommi-iskusta Alger'ssa.

Poliisin mukaan tiistain iskut olivat autopommeja, joista ainakin toinen oli itsemurhapommittajan käsialaa.

Arvioiden mukaan Algerian ääriainekset ovat tulossa rohkeammiksi väkivallanteoissaan. Esimerkki tästä oli syyskuussa sattunut presidentti Abdelaziz Boutefilikan murhayritys. Jotkut pelkäävät, että Algeria on sortumassa takaisin 1990-luvun tapaiseen kaaokseen, jolloin hallituksen joukot ja ääri-islamilaiset ryhmittymät taistelivat vallasta. Arviolta 200 000 ihmistä kuoli väkivaltaisuuksissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.