Aleppon asukkaat pääsivät käymään kodeissaan – vastassa oli täystuho

Sadat Aleppon itäosista kotoisin olevat syyrialaiset ovat päässeet käymään kodeissaan viime päivinä Syyrian armeijan otettua alueet haltuunsa kapinallisilta.

Monia vastassa on kuitenkin ollut vain raunioiksi pommitetun kodin jäännökset.

Kafa Jawish, 36, on yksi palanneista, jotka löysivät kotinsa tuhottuina.

Hallituksen järjestämälle matkalle puolisonsa kanssa lähtenyt Jawish kertoi, että odotti kotinsa näkemistä suurella innolla. Jawishin koti sijaitsee Haydariyan asuinlähiössä Aleppon koillisosassa. Syyrian armeija valtasi Haydariyan takaisin kapinallisilta viime viikolla.

– Lähdin talostani neljä vuotta sitten, ja olen niin onnellinen, että pääsen nyt näkemään sen, Jawish kertoi AFP:lle linja-auton vielä kaartaessa kohti naisen asuinaluetta.

– Aion palata asumaan kotiini huolimatta siitä, missä kunnossa se on on, hän lisäsi päättäväisesti.

Perillä odotti tuhottu koti 

Kapinallisten saavuttua Aleppoon kesällä 2012 Jawish pakeni kotoaan ottamatta mukaansa mitään irtaimistoaan. Hän muutti asumaan vuokralle Aleppon historialliseen osaan.

– Olemme kyllästyneet maksamaan vuokraa. Meillä on ikävä taloamme, perheenjäseniämme ja naapureitamme.

Perillä kodin luona naista kuitenkin odotti täystuho. Rakennukset kotikadun varrella olivat osittain tai kokonaan romahtaneet, ikkunat räjäytetty rikki ja asuntojen sisätilat ryövätty tai vandalisoitu. Kadusta oli tullut kuoppainen. Myös Jawishin omasta kodista oli tullut täysin asuinkelvoton.

– Valmistelimme tätä kotia vuosia ostaen vähitellen kalusteita ja kodinkoneita, ja nyt se on tuhottu. Voi luoja, Jawish sanoi.

– Entisestä elämästämme ei ole kuin muistot jäljellä.

Yli puolet Syyrian väestöstä on paennut joko maan sisäisesti tai ulkomaille sisällissodan alettua hallituksen vastaisten mielenosoitusten jälkeen maaliskuussa 2011. Sisällissodan arvioidaan johtaneen yli 300 000 ihmisen kuolemaan.

Lue myös:

    Uusimmat