Mainos

Aleksi Mäkelä: Olen kriitikoiden silmissä leimattu mies

Vuoden katsotuin kotimainen teatterielokuva käy kaupaksi myös tallenteena. Aleksi Mäkelän Rööperi ylitti viime viikolla dvd-myynnin timanttirajan. Suosikkielokuvan ohjaaja uskoo olevansa kriitikoiden silmissä silti ”leimattu mies”: kansaan menevät vauhtifilmit eivät elokuvaväkeä innosta.

Aleksi Mäkelä pokkaa tänään Rööperin timantti-dvd:n flunssan ja jetlagin väsyttämänä. Miamista vastikään palannut ohjaaja on tyytyväinen Rööperin katsoja- ja myyntilukuihin. Hän kuitenkin myöntää, että jo tammikuussa ensi-iltaan tulleen elokuvan myyntimäärät tuntuvat etäisiltä.

– Kun elokuvan ensi-illasta on mennyt lähes vuosi, sen menestystä ei jännitä samalla tavalla kuin silloin. Alussahan ei voi koskaan tietää, mitä mieltä muut ovat, vaikka olisi itse miten tyytyväinen elokuvaan; se asia ei tule koskaan muuttumaan, vaikka tekisi 150 elokuvaa. Dvd-ensi-ilta lopulta sitten vain tulla tupsahtaa, kun tuotteeseen jo ikään kuin luottaa.

Miksi Rööperi on suosittu?

Ohjaaja ei osaa sanoa, mikä hänen elokuvissaan vetoaa kansaan.

– Jos sen tietäisin, minulla olisi loppuelämä aika helppoa töiden puolesta. En ole toisaalta ole ruvennut analysoimaan esimerkiksi Rööperiä sen enempää. Olen vain ajatellut, että kai minulla on samanlainen maku kuin suomalaisyleisöllä.

Mäkelän itsensä Rööperin tarinassa sytytti kokonaisuus.

– Tarinassa kiteytyvät kaikki ne elementit, jotka kiinnostaneet muiden elokuvissa itseäni. Tässä on nuoria hurjia miehiä, jotka ovat kaveruksia ja tekevät rikoksia. Samaa hiekkalaatikkoa olen kiertänyt kulmasta toiseen koko ikäni. Tämä oli jollain tavalla tuttu jo ennakkoon.

– Välillä toki mietin, että voisihan sitä tehdä toisenlaisiakin elokuvia, mutta tästä minä nyt ainakin tällä kertaa itseni löysin.

Kriitikot eivät lämpene

Aleksi Mäkelän elokuvat ovat menneet lähes takuuvarmasti yleisöön, mutta kriitikot ovat olleet vastentahtoisempia. Tilanne paitsi huvittaa myös kyllästyttää Mäkelää.

Rööperi on saanut paremmat kritiikit, kuin mitä olen saanut aiemmin. Lähes kukaan kriitikko ei lytännyt sitä täysin. Mutta kun otsikkoja luki, kyllä se aika tuttua kaavaa oli. Uskon, että olen aika leimattu mies. Kriitikoilla on minusta mielikuva jo ennakkoon, ja tuskin sitä pystyy murtamaan millään tavalla.

Valtionpalkinto yllätti

Rööperi on Mäkelän yhdeksäs pitkä elokuva. Hän sai siitä vastikään 15 000 euron valtionpalkinnon. Se oli ohjaajalle ”järjettömän kova yllätys”.

– En olisi voinut koskaan edes unissani kuvitella, että mikään tällainen taho palkitsee minut. Tuntuu, että alan sisällä ei voi saada minkäänlaatuista palkitsemista, kun sitä ei ole missään vaiheessa ennenkään ollut. Tai no, sainhan minä 15 vuotta sitten Jussi-patsaan.

Elokuvataidetoimikunta kiitti Mäkelää suomalaisen elokuvan nykyisestä vahvasta asemasta. Ohjaaja ei halua kantaa koko alan panoa harteillaan.

– Kivahan se olisi sanoa, että olen yksin vastuussa tästä kaikesta, mutta en ole enkä halua olla. Haluan olla vain yksi pieni tekijä, joka tekee yhdenlaisia elokuvia ja antaa muiden kukkien kukkia yhtä lailla.

Myyntimäärät jäävät etäisiksi

Suomen elokuvatoimistojen liitto ry otti musiikkiteollisuuden puolelta tutut kulta-, timantti ja platina-rajat käyttöön viime vuonna. Kulta-dvd:n myyntiraja on 25 000 levyä, timantti-dvd:n 50 000 ja platina-dvd:n 100 000.

Rööperi on myynyt tähän mennessä 63 000 kappaleetta. Elokuvateatterissa filmin on nähnyt yli 254 000 katsojaa.

Rööperi on ensimmäinen kotimainen ”aikuisten” elokuva, joka saa timanttia.

Aiemmin timanttia ovat myyneet Pekka LehtosaarenRöllin sydän ja Mari Rantasilan Risto Räppääjä. Juha WuolijoenJoulutarina on myynyt platinaa.

Mäkelä uskoo, että kulta-, timantti- ja platinarajat ovat monille vielä uusi asia.

– Kun kuulin, että me saimme timanttia, en edes tiennyt, miten monta dvd:tä on pitänyt myydä, että on saanut semmoisen. En tiedä myöskään sitä, onko tämä myydyin elokuva omassa historiassani vai ei. Jotenkin itsensä mieltää vain elokuvan tekijäksi ja kaikki mikä tapahtuu elokuvateatteriesityksen jälkeen, ei kiinnitä huomiota enää niin paljon.

Lisää vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Tuottelias elokuvantekijä on jo uusien hankkeiden kimpussa, vaikka onkin niiden suhteen vielä vaitelias.

– Kovasti koitetaan taas jotain viriteillä. Sen verran voin sanoa, että – ainakaan muistaakseni – seuraavassa elokuvassa ei ole yhtään pankkiryöstöä eikä mitään muitakaan hurjien poikien touhuja. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita siinä taitaa kuitenkin taas olla.

Aleksi Mäkelän Rööperi on kulttuurihistoriallinen kuvaus Helsingin Punavuoressa vallinneesta rikollisuudesta 1960- ja 1970-luvulla. Elokuva pohjautuu Harri Nykäsen ja Tom Sjöbergin haastatteluromaaniin Rööperi – Rikoksen vuodet 1955–2005. Solar Filmsin tuottama Rööperi sai ensi-iltansa tammikuun alussa. DVD julkaistiin lokakuun lopulla. Mäkelä tunnetaan myös muun muassa Vares-elokuvista sekä filmeistä Häjyt, Pahat pojat ja Matti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.