Mainos

Albrigt sovittelee USA:n ja Venäjän suhteita

Yhdysvaltain ulkoministerin Madeleine Albrightin on saapunut Venäjälle sovittelemaan maiden kiristyneitä suhteita. Irakin ja Kosovon tilanteen lisäksi suhteita on viilentänyt Yhdysvaltain uhkaukset rangaista Venäjää ohjustietotaidon välityksestä Iraniin. Välejä on kiristänyt myös amerikkalaisten aikomus aloittaa uudelleen ydinsodan kynnystä alentavan ohjustentorjuntajärjestelmän kehittäminen.

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright aloitti tänään kolmipäiväisen vierailunsa Moskovassa. Venäläisisännät uskovat suhteiden lämpenemiseen, mutta Yhdysvallat ei ensitapaamisen jälkeen vielä halunnut kommentoida tunnelmia. ilmeistä ei paljastanut se tosi Yhdysvaltain ja Venäjän

Suhteita ovat hiertäneet jo pitkään erimielisyydet siitä kuinka Irakin ja Kosovon ongelmat tulisi ratkaista. Lisää säröjä syntyi äskettäin siitä, kun Yhdysvallat uhkasi rangaista Venäjää taloudellisesti ohjusteknologian siirtämisestä Iranille. Aluksi Venäjän johto kuittasi Iran-kohun presidentti Bill Clintonin yrityksenä saada huomio pois omista ongelmistaan. Lopulta Venäjän hallitus kuitenkin myönsi että amerikkalaisten epäilyillä oli pohjaa.

Moskovan ja Washingtonin välejä koettelee myös paikallaan polkeva aseidenriisunta. Venäjän duuma on lykännyt jo kuusi vuotta ydinaseiden määrää supistavan Start kaksi-sopimuksen ratifiointia.

Yhdysvallat näyttää menettäneen jo toivonsa START-kaksi sopimuksen vahvistamista. Vastavetona Yhdysvallat on esittänyt että ohjustentorjuntajärjestelmien kehittämistä rajoittava sopimus romutettaiisiin. Yhdysvallat on aikeissa ryhtyä kehittämään uudelleen samantyyppistä ohjustentorjuntajärjestelmään, jota presidentti Ronald Reagan ajoi eteenpäin.

Tähtien sota-tyyppisen ohjustentorjunta järjestelmän kihittämiskiellon takana on ollut pelko siitä että liian luotettavan torjuntajärjestelmän luominen lisäisi houkutusta käyttää ydinasetta koska vastaiskun mahdollisuus vähenee.

Venäjän ja Yhdysvaltain välillä olevista monista vakavista erimielisyyksistä huolimatta maiden ei uskota päätyvän kylmän sodan tapaiseen vastakkainasetteluun. Venäjän taloudellinen lama pakottaa Venäjän kompromisseihin.
(Outi Parikka raportoi MTV3:lle - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.