Mainos

Albright vahvisti Koreoiden rauhanneuvottelut

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright vahvisti tänään Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa, että Koreoiden välisiä alustavia rauhanneuvotteluja käydään ensi kuussa New Yorkissa.

Yhdysvaltain ja Etelä-Korean hallitukset ovat sopineet tapaavansa Pohjois-Korean edustajat 5. maaliskuuta, kertoivat Albright ja Etelä-Korean ulkoministeri Yoo Chong Ha yhteisessä tiedotustilaisuudessa. Tapaamisessa käsitellään Yhdysvaltain ehdotusta Koreoiden välisistä rauhanneuvotteluista, joihin osallistuisivat myös Kiina ja Yhdysvallat.

Pohjois-Korea ilmoitti eilen olevansa valmis osallistumaan rauhanneuvottelujen alustavaan tapaamiseen. Ulkoministeri Albright kutsui Pohjois-Korean ilmoitusta tärkeäksi askeleeksi kohti Koreoiden välistä pysyvää rauhaa.

Pohjois-Korea oli tätä ennen jo kahdesti ilmoittanut osallistumisestaan ja sitten peruuttanut tapaamisen, mutta tällä kertaa se näytti amerikkalaislähteiden mukaan olevan tosissaan. Koreat päättivät vuosina 1950-53 käydyn sodan aselepoon. Muodollisesti maat ovat vielä sodassa keskenään, koska rauhansopimusta ei ole solmittu.

Ulkoministeri Yoo kutsui tiedotustilaisuudessa Pohjois-Korean tilannetta tulenaraksi. Hänen mukaansa osapuolten tulisi pyrkiä estämään aseelliset yhteenotot Korean niemimaalla. Pohjois-Korea ilmoitti tänään vaikutusvaltaisen puolustusministerinsä Choe Kwangin kuolemasta. Tätä ennen korkea-arvoinen puoluevirkailija loikkasi maasta ja pääministeri syrjäytettiin.

Albright neuvotteli tänään myös Etelä-Korean presidentin Kim Young Samin kanssa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.