Mainos

Albright vaati Kosovon kriisiin pikaista ratkaisua

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright kehotti tänään kansainvälistä yhteisöä ryhtymään toimiin väkivaltaisuuksien lopettamiseksi Serbian eteläisessä maakunnassa Kosovossa. Albrightin mukaan levottomuudet ovat vaarassa levitä nopeasti koko alueelle.

Albright esitti vetoomuksensa Saksassa tavattuaan virkaveljensä Klaus Kinkelin Euroopan-kiertueellaan. Molemmat sanoivat Bonnissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa olevansa yksimielisiä siitä, että väkivaltaisuudet on saatava loppumaan heti. Kosovosta tänään tulleiden tietojen mukaan serbien turvallisuusjoukot jatkoivat kuitenkin viikonlopun aikana hyökkäyksiään albaaneja vastaan. Albrightin mukaan tapahtumiin olisi puututtava välittömästi.
-Väkivalta on jo vaikuttanut Albaniassa ja entisessä Jugoslavian tasavallassa Makedoniassa. Meidän on saatava väkivaltaisuudet loppumaan heti ennen kuin ne leviävät, Albright sanoi.

Sekä Albright että Kinkel korostivat, että kriisi on ratkaistava neuvotteluteitse. Kinkelin mukaan on tärkeää, että Belgradin ja Kosovon edustajat saataisiin samaan neuvottelupöytään. Albright matkusti vielä tänäänSaksasta Pariisiin neuvottelemaan pikaisesti Ranskan ulkoministerin Hubert Vedrinen kanssa Kosovon ja Irakin kriiseistä.

Ranska ja Yhdysvallat ovat molemmat esittäneet, että Jugoslavian presidenttiä Slobodan Milosevicia tulisi painostaa antamaan Kosovolle takaisin itsenäisyytensä, jonka se menetti vuonna 1989. Albright vieritti eilisen Italian-vierailunsa yhteydessä vastuun Kosovon tapahtumista Milosevicin niskoille. Albrightin mukaan Yhdysvallat ei aio suvaita uutta verenvuodatusta Balkanilla.

Albrightin odotetaan jatkavan vielä tänään matkaansa Lontooseen ns. yhteysryhmän kokousta varten. Albright on toiminut tämän Kosovon tilannetta käsittelevän kokouksen valmistelijana. Yhteysryhmän huomiseen kokoukseen osallistuvat Britannia, Ranska, Saksa, Italia, Yhdysvallat ja Venäjä.

Jugoslavia näytti Kosovoa diplomaateille

Jugoslavian viranomaiset veivät noin 40 ulkomaisen diplomaatin ryhmän vierailemaan tänään väkivaltaisuuksien raastamalle Drenican alueelle Kosovoon, Jugoslavian uutistoimisto Tanjug kertoi. Samaan aikaan serbien turvallisuusjoukot jatkoivat jo neljättä päivää hyökkäyksiään alueen albaaniväestöä vastaan. Prekazin ja Likosanen kylät, joihin diplomaattivierailu suuntautui, ovat pääasiassa albaaniväestön asuttamia.

Serbien turvallisuusjoukkojen hyökkäykset kyliin ovat jättäneet jälkeensä useita kymmeniä kuolleita tällä viikolla. Serbiviranomaisten mukaan taisteluissa on kuollut yli 50 ihmistä, mutta albaanilähteiden mukaan surmansa saaneita on jo yli 75. Diplomaattivierailun tarkoituksena oli antaa tietoja Jugoslavian "todellisesta tilanteesta", viranomaiset kertoivat. Matkan järjestäjänä toimi Jugoslavian ulkoministeriö. Viranomaisten odotettiin näyttävän diplomaateille mm. paikan, jossa albaaniseparatistien johtaja Adem Jashari piileskeli ennen kuin serbien turvallisuusjoukot surmasivat hänet viime viikolla.

Noin 40 ulkomaisen diplomaatin ja toimittajan ryhmä, joka vieraili tänään väkivaltaisuuksien raastamalla Drenican alueella Kosovossa, kutsui alueen turvatoimia erittäin tiukoiksi. Taistelujen päättymisestä ei kuitenkaan saatu varmistusta. Prekazin ja Likosanen kylät, joihin diplomaattivierailu suuntautui, ovat pääasiassa albaaniväestön asuttamia. Serbien turvallisuusjoukkojen hyökkäykset kyliin ovat jättäneet jälkeensä useita kymmeniä kuolleita tällä viikolla.

Diplomaattien mukaan alueen turvatoimet olivat sunnuntaina tiukat: joka paikassa oli hiekkasäkkejä ja poliiseja konepistoolit kainalossa. Siviilejä ei sen sijaan juuri näkynyt, ja kylissä olikin "aavemainen tunnelma", Kanadan Belgradin-lähettiläs Raphael Girard kuvaili. Alueella oli merkkejä ankarista sammutustöistä ja esimerkiksi Prekazin kylässä oli yli 20 enemmän tai vähemmän tuhoutunutta taloa. Kysymykseen siitä, miksi talot oli tuhottu, eivät viranomaiset vastanneet.

Ei merkkejä vastarinnasta

Kylissä ei näkynyt mitään, mikä olisi puhunut albaanien vastarinnan puolesta, Girard sanoi ja lisäsi, että albaaneja vastaan on hyökätty järein asein. Girard oli poiminut matkalta mukaan 20-millisen konekiväärin hylsyn ja sanoi sen olevan peräisin puolisotilaallisten poliisijoukkojen aseista.
-Tämä ei ole mistään kevyen luokan aseesta. Nämä ovat puolisotilaallisten poliisien, joilla on kranaatinheittimiä ja aseistettuja ajoneuvoja käytettävissään, Girard sanoi.

Diplomaattien vierailu oli tiukasti järjestetty eikä näiden ollut mahdollista poiketa sivupoluille.

Girard epäröikin ottaa näkemänsä perusteella kantaa siihen, ovatko Kosovon väkivaltaisuudet nyt ohi.
-Me emme saaneet selkoa viranomaisilta siitä, mikä on kokonaissuunnitelma ja milloin se todennäköisimmin päättyy, Girard sanoi. Alueella on hänen mielestään joka tapauksessa erittäin vakava turvallisuusongelma, kun Jugoslavia pyrkii saamaan "terroristeiksi" kutsumansa albaanien vapautusarmeijan UCK:n jäsenet kuriin.

Punainen Risti pääsi Kosovoon

Taistelut Kosovon albaanien vapautusarmeijaa UCK:ta vastaan jatkuivat tänään jo neljättä päivää peräkkäin, albanialainen ihmisoikeusaktivisti kertoi. Prekazista ja muista alueen kylistä taisteluja paenneet asukkaat piileskelevät edelleen kyliä ympäröivissä metsissä.
-Meillä ei ole ruokaa eikä vettä, olemme epätoivoisia. Meillä ei ole koskaan ollut aseita ja nyt serbit ovat tulleet tappamaan meidät, yksi asukkaista kertoi. Toisen mukaan lähtö taisteluja pakoon tuli niin nopeasti, ettei kyläläisillä ollut aikaa edes pukeutua kunnolla.

Jugoslavian viranomaiset päästivät kansainvälisen Punaisen Ristin sunnuntaina ensimmäistä kertaa Drenican alueelle, albanialainen ihmisoikeusaktivisti Adem Meta kertoi. Komitean jäsenet matkustivat noin 10 kilometrin päähän Prekazin kylästä, joka on ollut taistelujen ydinaluetta. Metan mukaan Punaiselle Ristille on annettu matkan aikana tietoa Drenican alueen albaaniväestön "tärkeimmistä tarpeista". Jo useat tuhannet albaanit ovat lähteneet taisteluja pakoon Jugoslaviaan Montenegron osavaltioon, uutistoimisto Beta kertoi sunnuntaina. Betan mukaan pakolaisia on tullut osavaltion rajan yli jo 3500 kahden viime vuorokauden aikana.
(STT-Reuters-DPA-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.