Mainos

Albright tapaa Netanyahun

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright neuvottelee Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun kanssa keskiviikkona Washingtonissa, ilmoitti maan ulkoministeriö maanantaina.

Tapaamisesta ilmoitettiin sen jälkeen, kun presidentti Bill Clinton oli tavannut Albrightin ja erityislähettiläs Dennis Rossin, ja pohtinut näiden kanssa seuraavaa askelta ponnisteluissa Lähi-idän rauhanneuvottelujen saamiseksi käyntiin.

Viikonvaihteessa Ross neuvotteli useaan otteeseen Netanyahun kanssa yrittäen taivutella tämän Yhdysvaltain tekemän välitysehdotuksen taakse. Netanyahu ei kuitenkaan suostunut amerikkalaisten kompromissiehdotukseen, jonka mukaan Israelin olisi luovutettava 13 prosenttia Jordanjoen länsirannan alueesta palestiinalaisviranomaisten hallintaan.

Netanyahun kieltäytyminen johti myös maanantaiksi Washingtoniin kaavaillun tapaamisen peruuntumiseen. Clinton oli kutsunut Netanyahun ja palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin Washingtoniin edellyttäen, että he hyväksyvät Yhdysvaltain kompromissitarjouksen.

Arafat suostui, vaikka palestiinalaiset ovat vaatineet Israelia luovuttamaan seuraavassa vaiheessa 30 prosenttia Länsirannasta palestiinalaisille viranomaisille.

Maanantaina Arafat sanoi, että Israel tahtoo nöyryyttää amerikkalaisia kieltäytymällä neuvotteluista palestiinalaisten kanssa.

-En voi kuvitella, että kukaan Israelissa tukee politiikkaa, jolla Yhdysvaltain hallintoa nöyryytetään, totesi Brysselissä vieraillut Arafat.

Älymystö moittii Netanyahua

Joukko huomattavia tiedemiehiä, taiteilijoita ja tutkijoita syytti maanantaina julkistetussa lausunnossa pääministeri Netanyahua Lähi-idän rauhanprosessin sabotoinnista ja vaati Israelin hallitusta muuttamaan politiikkaansa.

Monet lausunnon allekirjoittajista ovat juutalaisia ja joukossa on mm. 12 Nobelin palkinnon saajaa. -Israelin olemassaolon oikeuden vankkumaton kannattaminen ei merkitse Israelin hallituksen vankkumatonta kannattamista, lausunnossa sanottiin. Allekirjoittajat kehottivat kaikkia Israelin ystäviä korottamaan äänensä, jotta "rauhanprosessin järjestelmällinen murentaminen pysäytettäisiin".

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.