Mainos

Albright selosti kongressille Naton laajentamista

Yhdysvaltojen hallitus aloitti tänään kampanjan, jonka tavoitteena on saada maan senaatti suopeaksi Naton laajentamishankkeelle. Ulkoministeri Madeleine Albright julisti senaatin puolustusvaliokunnassa, että Yhdysvallat ei peräänny laajentamiseen liittyvässä keskeisessä kiistakysymyksessä.

Albright kertoi myös, että hän matkustaa ensi viikolla Moskovaan neuvottelemaan Venäjän ja Naton perussopimukseen liittyvistä erimielisyyksistä. Venäjä on vaatinut suunniteltuun Naton ja Venäjän perussopimukseen sitovia takeita siitä, että Naton uusiin jäsenmaihin ei sijoiteta ydinaseita eikä uusia tavanomaisia joukkoja. Yhdysvallat ei ole siihen halukas, vaikka vakuuttaakin, ettei tällaista kaavailla.
-Venäjä haluaisi meiltä ehdottomia sitoumuksia perussopimukseen ydinaseiden ja tavanomaisten joukkojen sijoittamisesta uusien jäsenmaiden alueelle. Me emme suostu kompromissiin tässä kysymyksessä, Albright julisti.

-Olemme suostuneet ja suostumme vain toistamaan Naton omasta aloitteestaan nykyisin noudattaman politiikan: tällä haavaa ja nähtävissä olevassa turvallisuusympäristössä emme suunnittele, emme näe tarvetta emmekä aio sijoittaa ydinaseita uusiin jäsenmaihin emmekä harkitse merkittävien taistelujoukkojen pysyvää sijoittamista niihin, Albright sanoi.

Venäjän presidentti Boris Jeltsin ja useat muut venäläiset viranomaiset ovat sanoneet Venäjän olevan valmis allekirjoittamaan perussopimuksen 27. toukokuuta. Amerikkalaiset ovat kuitenkin ilmoittaneet, ettei päivämäärää ole vielä lyöty lukkoon.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.