Mainos

Albright Saudi-Arabiaan

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright saapui tänään Saudi-Arabiaan, joka on hänen Lähi-idän kiertomatkaansa viides kohde.

Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelujen uudelleen käynnistämiseen pyrkivä Albright on jo vieraillut Israelissa, palestiinalaisalueilla, Syyriassa ja Egyptissä.

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat kiitteli tänään ulkoministeri Albrightin ponnistuksia, mutta varoitti, että myös sota on mahdollinen, mikäli rauhanneuvotteluja ei saada oikeille raiteille.

Arafat torjui jälleen Israelin television haastattelussa Israelin syytökset, joiden mukaan palestiinalaisviranomaiset eivät tehneet kylliksi terrorismin vastustamiseksi. Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on jäädyttänyt rauhanneuvottelut palestiinalaisten kanssa, kunnes Arafat ryhtyy tiukkoihin toimiin Hamasia ja muita islamilaisia äärijärjestöjä vastaan.

Hamas: Albright puolueellinen

Hamas torjui tänään Albrightin aiemmin esittämän lausunnon, jonka mukaan Hamas on itse asiassa palestiinalaisten pahin vihollinen. Hamasin julkistamassa lausunnossa sanottiin palestiinalaisten tietävän, ketkä ovat heidän todellisia vihollisiaan. Albright on lausunnon mukaan jo aiemmin todistanut, että hän "suhtautuu täysin puolueellisesti sionistisiin tyranneihin".

Ulkoministeri Albright ei tarkkailijoiden mukaan onnistunut Israelissa ja palestiinalaisalueilla käymissään keskusteluissa lähentämään osapuolia. Israelin edustajat pitävät turvallisuuskysymyksiä ja terrorismin lopettamista ensisijaisena ongelmana, kun taas palestiinalaiset vaativat Israelia keskeyttämään juutalaisasutuksen laajentamisen.

Egypti yrittää Albrightin tavoin käynnistää uudelleen israelilaisten ja palestiinalaisten rauhanneuvottelut. Egypti on kehottanut Israelia lopettamaan uusien siirtokuntien rakentamisen ja luovuttamaan miehittämiään alueita rauhan vastineeksi.

Albright tapasi tänään Syyrian presidentin Hafez al-Assadin Damaskoksessa.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.