Mainos

Albright: Nato pysyy avoimena Baltian maille

Yhdysvaltojen ulkoministeri Madeleine Albright vakuuttaa Naton pitävän ovet avoimena Baltian maiden jäsenyydelle. Albright ilmoitti asiasta eilen Washingtonissa tavatessaan Viron ulkoministerin Toomas Hendrik Ilveksen.

Albrightin mukaan Natoon voivat päästä kaikki Euroopan valtiot, jotka edistävät liittokunnan pyrkimyksiä.
-Tavoitteenamme on purkaa Euroopasta kaikki vastakkainasettelut ja estää uusien syntyminen. Haluamme luoda yhdistyneen Euroopan, ja siinä on paikka myös Virolle, Albright totesi.

Viron ulkoministeri Ilves kertoi olevansa kiitollinen siitä, että Yhdysvallat on valmis pitämään Naton avoimena uusille jäsenille.
-Mielestäni yhdenkään valtion ei pidä luopua Naton jäsenyydestä sen takia, että naapurimaat ovat jäsenyyttä vastaan, Ilves sanoi.

Ilves sanoi myös, ettei hän ole huolestunut siitä, että Venäjä saattaisi tuntea Viron Nato-jäsenyyden uhkaksi.
-En usko, että jonkin maan olisi luovuttava pyrkimästä johonkin liittoon vain siksi, että sen naapurimaat vastustavat hanketta, Ilves huomautti lehdistötilaisuudessa.

Tähän käsitykseen yhtyi lehdistötilaisuudessa myös Albright. Hänen mukaansa on tärkeää, että Euroopan maat ja Venäjä ymmärtävät, että mailla on todellakin mahdollisuus valita liittoutumat, joihin ne haluavat.
-Nato-prosessi on avoin, eivätkä ensimmäisinä hyväksytyt maat ole viimeiset, Albright julisti.

Oma sopimus balteille?

Yhdysvallat on valmis neuvottelemaan turvallisuussopimuksesta kolmen Baltian maan kanssa, ilmoitti Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Mike McCurry tänään. Sopimuksella pyrittäisiin McCurryn mukaan edistämään Viron, Latvian ja Liettuan liittämistä Euroopan ja Yhdysvaltojen yhteistyöhön. Sopimusneuvottelujen aloittamisesta on keskusteltu kahdenvälisissä ja alueellisissa yhteydenotoissa, McCurry sanoi.

Aiempien amerikkalaislähteistä saatujen tietojen mukaan sopimus ei antaisi mitään varsinaisia turvallisuustakuita Baltian maille. Yhdysvaltojen ja Baltian maiden tähänastisissa keskusteluissa on McCurryn mukaan kaavailtu mm. jonkinmuotoista yhteistä asiakirjaa. Tässä asiakirjassa tuotaisiin esille sitoumuksia, joita Yhdysvalloilla on Baltian maiden itsenäisyydestä ja turvallisuudesta, McCurry sanoi.

Baltian maiden huoli turvallisuudestaan on noussut yhdeksi keskeiseksi aiheeksi Naton laajentamiskeskustelussa. Viro, Liettua ja Latvia eivät mitä ilmeisimmin pääse ensimmäisessä ryhmässä Naton jäseniksi, kun Nato Madridin huippukokouksessa heinäkuussa päättää uusista jäsenmaista.

Yhdysvaltojen ja Baltian suunnitellusta sopimuksesta kertoi jo aiemmin päivällä Washington Post -lehti. Lehden mukaan sopimus voitaisiin allekirjoittaa ehkä heinäkuussa Kööpenhaminassa, kun Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton vierailee Tanskassa. Clintonin oli määrä käydä Tanskassa jo Helsingin huippukokouksen jälkeen, mutta vierailua siirrettiin Clintonin jalkavamman vuoksi.

Liettuan ulkoministeri Algirdas Saudargas sanoi, että maa on kiinnostunut tällaisesta sopimuksesta. Yhdysvaltojen kanssa solmittu sopimus ei ulkoministerin mukaan olisi kuitenkaan vaihtoehto tai korvike Naton jäsenyydelle. Liettua pitäisi tällaista sopimusta askeleena kohti Naton jäsenyyttä, Saudargas huomautti.
(STT-AFP-Reuter-RB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.