Mainos

Albright: Lähi-idän rauhaneuvottelut romahtamassa

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright on sanonut Amerikan juutalaisjohtajille, että Lähi-idän rauhanprosessi on lähellä täydellistä romahdusta, kertoivat Israelin radio ja päivälehdet tänään.

Maariv-lehden mukaan Albright sanoi, että rauhanprosessi on ollut vuoden jumissa eikä liiku eteenpäin. Jollei sopimusta synny, väkivaltaisuudet puhkeavat todennäköisesti uudelleen, hän sanoi.
-Prosessi on vaarassa, emme voi jatkaa tällä tavoin. Meitä ei kiinnosta valeprosessi ja tuskin teitäkään. Yksi vaihtoehto on, että vetäydymme pois neuvotteluista, Israelin radio puolestaan kertoi Albrightin sanoneen.

Radion mukaan ulkoministeri keskusteli juutalaisjohtajien kanssa viikonvaihteessa puhelimessa. Keskustelussa ei sivuttu Yhdysvaltain rauhanehdotuksia muuten kuin että Yhdysvallat huolehtii Israelin turvallisuuseduista alueella. Albright oli kuitenkin pyytänyt Amerikan juutalaisia tukemaan Yhdysvaltain aloitteita.

Israelin ja palestiinalaisten neuvottelut katkesivat viime vuoden maaliskuussa, kun Israel alkoi rakentaa uutta siirtokuntaa arabien asuttamaan Itä-Jerusalemiin. Kiihkomielisten muslimiryhmien terrori-iskut ja Israelin haluttomuus jatkaa joukkojen vetämistä Länsirannalta ovat entisestään vaikeuttaneet rauhanprosessia.

Lähi-idässä jatketaan neuvotteluja

Lähi-idän rauhanneuvottelut jatkuvat tänään. Kolmas kierros on tarpeen, koska eilisetkään keskustelut eivät tuottaneet tulosta. Yhdysvaltain erityislähettiläs Dennis Ross on toissapäivästä lähtien sukkuloinut Palestiinan ja Israelin johtajien väliä yrittäen saada lisää puhtia jämähtäneisiin rauhanneuvotteluihin. Hän sanoi eilen, että lisää keskusteluja tarvitaan vielä rauhan saavuttamiseksi. Matkan jälkeen Ross aikoo raportoida keskusteluista Yhdysvaltain presidentti Bill Clintonille sekä ulkoministeri Madeleine Albrightille.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.