Mainos

Albright ja Primakov neuvottelevat Pietarissa

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright saapui tänään Pietarin neuvottelemaan venäläisen virkaveljensä Jevgeni Primakovin kanssa. Albright aikoi selostaa Primakoville ennen kaikkea äskeisen Naton laajentamiskokouksen tuloksia, ja ulkoministereiden asialistalla oli myös useita aseidenriisuntakysymyksiä.

Primakov on jo tuominnut Naton päätöksen aloittaa jäsenyysneuvottelut Puolan, Unkarin ja Tshekin kanssa ja sanonut sitä "Euroopan suurimmaksi virheeksi toisen maailmansodan jälkeen". Diplomaattien mukaan ulkoministerit yrittävät kuitenkin työntää erimielisyytensä taka-alalle ja keskittyä aseidenriisuntaan.

Albrightilla on ollut tiukka ohjelma: hän on Nato-kokouksen jälkeen vieraillut jo Sloveniassa ja matkustaa Pietarista edelleen Liettuaan. Pietarissa hän viipyy vain 19 tuntia.

Primakov oli Albrightia vastassa tämän saapuessa Pulkovon lentokentälle. Ulkoministereiden välille on näkemyseroista huolimatta kehittynyt hyvä henkilökohtainen suhde, ja Primakov tervehti vierastaan puristamalla kättä ja suutelemalla.

Albrightin vierailu käynnistää Venäjällä kokonaisen sarjan läntisten ulkoministereiden vierailuja. Britannian ulkoministeri Robin Cook on Moskovassa maanantaina ja tiistaina. Saksan Klaus Kinkel puolestaan keskustelee Primakovin kanssa Natosta tiistaina.

Albrightin, Cookin ja Kinkelin odotetaan vakuuttavan Naton halukkuutta kehittää suhteitaan Venäjään, jonka kanssa puolustusliitto on solminut perussopimuksen turvallisuudesta ja yhteistyöstä. Myös Venäjä on vakuuttanut yhteistyöhaluaan.

Ennen Pietariin tuloaan Albright sanoi slovenialaisille, että heidän maansa on Naton vahvin jäsenehdokas ensimmäisen laajentumiskierroksen jälkeen. Slovenia oli yhdessä Romanian kanssa toivonut pääsevänsä Natoon jo ensimmäisellä kierroksella, mutta toive ei toteutunut Madridissa.
(STT-DPA-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.