Mainos

Albright ja Ivanov neuvottelivat Oslossa

Yhdysvallat ja Venäjä olivat yhtä mieltä monista peruskysymyksistä maiden ulkoministerien tapaamisessa tänään, kertoi Yhdysvaltojen ulkoministeri Madeleine Albright. Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov taas sanoi maansa kannan Kosovon kriisiin pysyneen entisellään.

Albright ja Ivanov keskustelivat Kosovon kriisistä tänään yli kolme tuntia. Albrightin ja Ivanovin tapaaminen oli ensimmäinen sen jälkeen kun Nato aloitti kolme viikkoa sitten Jugoslavian pommitukset. Keskustelut käytiin Oslon Gardermoenin-lentokentän lähellä olevassa hotellissa.

Yhteisessä lehdistötilaisuudessa Albright myönsi, että maat eivät päässeet yksimielisyyteen Kosovoon lähetettävistä kansainvälisistä joukoista eivätkä pakolaisten paluusta Kosovoon. Ivanov luonnehti keskusteluja "erittäin hyödyllisiksi".
-Päätimme jatkaa diplomaattisia ponnisteluja poliittisen ratkaisun löytämiseksi.

Ivanov sanoi kuitenkin, että Venäjän kanta Kosovon kriisiin ei ole muuttunut. Ivanov ei käyttänyt samanlaisia kylmän sodan aikaa muistuttavia sanoja, jollaisia useat Venäjän edustajat ovat viime aikoina viljelleet Kosovon kriisin tiimoilta.
-Olemme ottaneet askeleen eteenpäin, emme ehkä niin suurta askelta kuin toivoimme, mutta askeleen eteenpäin joka tapauksessa, Ivanov huomautti.

Albright sanoi Yhdysvaltojen vaativan, että Naton joukot ovat ytimenä Kosovoon sijoitettavissa kansainvälisissä joukoissa. Ivanovin mielestä kansainvälisille joukoille on saatava Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin hyväksyntä. Ivanov toisti myös, että Naton on lopetettava Jugoslavian pommitukset rauhanponnistelujen edistämiseksi. Ulkoministerien neuvottelut venyivät odotettua pitemmiksi. Kolmen ja puolen tunnin neuvottelurupeaman jälkeen Albright ja Ivanov neuvottelivat tilanteesta myös hallitustensa kanssa ennen lehdistötilaisuutta.

EU:n troikka neuvotteli Kiovassa Kosovon kriisistä

EU:n troikan ulkoministerit neuvottelivat tänään Kiovassa Ukrainan johdon kanssa Kosovon kriisistä. Saksan, Suomen ja Itävallan edustajien käynti Kiovassa oli perinteinen jokavuotinen yhteydenpito EU:n ja Ukrainan välillä, mutta ajankohtainen Kosovon kriisi vei päähuomion keskusteluissa.

Ulkoministerit Joschka Fischer ja Tarja Halonen sekä Itävallan ulkoministeriön edustaja keskustelivat Kosovon lisäksi myös EU:n ja Ukrainan välisistä suhteista ulkoministeri Boris Tarasjukin kanssa. Ukraina painotti omaa aktiivisuuttaan jo heti Kosovon kriisin puhjettua, jolloin Tarasjuk kävi Belgradissa neuvottelumatkalla, joka tosin jäi tuloksettomaksi.

Ukraina toivoi, useimpien muiden maiden tavoin, että selkkaukseen saataisiin rauhanomainen ja oikeudenmukainen ratkaisu. Uusia aloitteita ei Ukrainan puolelta esitelty, kertoi ulkoministeri Halosen virkamiessihteeri Jarmo Viinanen.

Halonen toi Kiovassa esille EU:n ja Euroopan neuvoston huolen siitä, että Ukrainassa edelleen käytetään laajasti kuolemanrangaistusta. Keskustelussa käsiteltiin myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön toiminnan jatkumista Ukrainassa. Ukrainan demokratiakehitystä tukevan Etyjin valtuuskunnan nykyinen toimiaika päättyy huhtikuun lopussa, mutta useat Etyjin jäsenmaat haluavat, että toiminta voisi jatkua edelleen.
(STT-NTB-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.