Albright ei löydä yhteisrintamaa

Yhdysvaltain tukema vuosittainen Lähi-idän taloushuippukokous muuttui avajaispäivänään tänään poliittiseksi, kun länsimaat syyttivät Irakia ja arabimaiden johtajat arvostelivat Israelia. Suurin osa Arabiliiton 22 jäsenmaasta boikotoi jo alunperinkin kokousta vastalauseena Israelin politiikalle Lähi-idässä. Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright syytti kokouksessa Irakin presidenttiä Saddam Husseinia valehtelijaksi ja jarrumieheksi kiistassa YK:n asetarkastajista. Albrightin mukaan Saddam ei ole välittänyt vähääkään Persianlahden sodan jälkeen annetuista YK:n päätöslauselmista, jotka kieltävät Irakia valmistamasta joukkotuhoaseita.

Albright arvosteli puheenvuorossaan myös Israelia tähdentäen, että Lähi-idän rauhanratkaisu on perustettava maan vaihtamiselle rauhaan - politiikka, jota Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu vastustaa. Albrightin mukaan kaikki syy ei ole kuitenkaan Israelin.

Kokouksen isäntämaan, Qatarin, emiiri Hamad bin Khalifa al-Thani syytti myös Israelin hallitusta toimista, jotka ovat jäädyttäneet rauhanhankkeen Lähi-idässä.
-Israelin hallituksen on ymmärrettävä, että sen omaksumat toimet ja asenteet...ovat luonteeltaan rauhanhanketta heikentäviä, hän sanoi.

Jordanian varapääministerin Jawad al-Ananin mukaan Israel valvoo palestiinalaisten taloutta tavalla, joka "rikkoo Jordanian ja Israelin rauhansopimusten periaatteita". Israel on estänyt palestiinalaisilta työmatkat Israeliin aina israelilaiskohteisiin suunnattujen itsemurhaiskujen jälkeen.

Taloushuippukokous päättyy tiistaina.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat