Mainos

Albert Speerin elämää Helsingin kaupungiteatteirssa

Syyllisyys ja moraalinen vastuu ovat kysymyksiä, joita Helsingin kaupunginteatterin uutuusnäytelmä Albert Speeristä pohtii. Torstaina ensi-iltansa saava näytelmä kertoo Hitlerin hoviarkkitehdin ja varusteluministerin elämänvalinnoista sekä sodan aikana että Spandaun vankilasta vapautumisen jälkeen. Speerinä nähdään Asko Sarkola ja Hitleriä esittää Kari Heiskanen, joka myös ohjaa näytelmän.

Speer liittyy vuonna 1931 natsipuolueeseen miljoonien muiden perässä. Hyvä onni tuo hänelle lama-aikana töitä puoleessa ja Speer pääsee Hitlerin lähipiiriin. Valta lumosi ja diktatuurissa ihmiset pakotettiin sulkemaan silmänsä ja valehtelemaan itselleen.

-Hitlerin hallintakoneisto oli niin hurjan vahva, että ne jotka olivat oppositiossa tai uskalsivat sanoa jotain poikkiteloin, joutuivat vaikeuksiin, viime kädessä tapettiin, kertoo ohjaaja, näyttelijä Kari Heiskanen.

Speer oli ristiriitainen, osittain rehellinenkin, jopa sympaattinen hahmo, mutta ei voinut vastustaa kiusausta kun pääsi suunnittelemaan uljasta kolmatta valtakuntaa ilman rajoja.

-Kyllähän tässä tämmöinen Faust Mefisto tai Jeesuksen ja saatanan välinen taistelu tässä on, että kun tarjotaan oikein paljon, niin ei huomaakaan kuka tarjoaa, toteaa näytteljä, teatterinjohtaja Asko Sarkola.

Speer sai nurnbergissä 20 vuoden tuomion, hän vapautui vuonna 66 ja kuoli vuonna 81.Näytelmässä pohditaan pahuutta mutta ei mustavalkoisesti, eikä vain toisten ihmisten ominaisuutena. Speer itse ei myöntänyt tienneensä keskitysleirien joukkotuhoista.

-Jostain kirjasta luin että ei hän avannut kaasukammioita tai kaasuhanoja mutta kyllä hän saattoi ihmisiä näiden kaasukammioiden eteiseen, Sarkola kertoo.

Kansanmurhat ja ihmisoikeuksien polkeminen eivät ole maailmasta hävinneet, tuoreessa muistissa ovat 90-luvun sodat euroopassa, Näytelmässä natsiaika toimii äärimmäisenä vertauskohtana.

-Eri tavoin sitä on syytä purkaa, ja uskon, että se on paras tapa oppia jotain historiasta ja ehkä tulevaisuudessa vätltää se että tämä sama ei voisi koskaan toistua, ohjaaja, näyttelijä Kari Heiskanen pohtii.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 02.02.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.