Mainos

Albanian presidentti uudelle kaudelle

Albanian parlamentti valitsi presidentti Sali Berishan lähes yksimielisesti toiselle viisivuotiskaudelle maan johtoon. Istuvaa presidenttiä vastaan äänesti vain yksi kansanedustaja. Berishan demokraattisella puolueella on hallussaan 122 parlamentin 140 paikasta.

Berisha oli vaimoineen läsnä parlamentin istunnossa ja hän vannoi virkavalansa pian äänestyksen jälkeen. Uudelleenvalintaan vaadittiin kahden kolmasosan enemmistö kansanedustajista. Berishalla ei ollut äänestyksessä vastaehdokkaita. Berishan ensimmäisen virkakauden oli määrä päättyä vasta vajaan viikon kuluttua.

Parlamentti julisti Albaniaan sunnuntaina hätätilan laajojen levottomuuksien vuoksi. Samalla "aseistautuneille kapinallisille" annettiin iltapäivään asti aikaa luovuttaa aseet ja ammukset viranomaisille. Turvallisuusjoukoille annettiin valtuudet ampua "kapinallisia", jos nämä eivät antaudu.

Poliisin edustaja kertoi kuitenkin hallituksen vastustajien varastaneen suuren määrän aseita kahdesta sotilastukikohdasta Albanian eteläosassa. Poikkeustila toi Albaniaan myös tiukan lehdistösensuurin ja öisen ulkonaliikkumiskiellon.

Albanian eteläosissa mellakat ovat vaatineet toistakymmentä kuolonuhria ja kymmeniä loukkaantuneita. Mellakoitsijat ovat varastaneet aseita ja sytyttäneet hallintorakennuksia tuleen.

Levottomuudet alkoivat, kun kymmenettuhannet ihmiset menettivät rahansa sijoitusyhtiöiden keinottelussa. Ihmiset syyttävät hallitusta rahojensa menetyksestä. Presidentti Berisha hyväksyi hallituksen eronpyynnön lauantaina, mutta oppositiossa olevia sosialisteja ei aiota ottaa mukaan uuteenkaan hallitukseen.
(STT-AFP-Reuter-DPA)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.