Mainos

Albanian presidentille erityisvaltuudet

Albanian presidentti Sali Berisha valmistautui tänään turvautumaan armeijan joukkojen apuun laajojen mielenosoitusten taltuttamiseksi. Berisha sai eilen maan parlamentilta erityisvaltuudet käyttääkseen sotilaita taltuttamaan sijoitussotkuista suuttuneita mielenosoittajia.

Valmiustilassa olevia joukkoja sijoitettiin jo myöhään eilen Albanian pääkaupungin Tiranan keskustaan. Pari viikkoa jatkuneet mielenosoitukset ovat ajoittain muuttuneet väkivaltaisiksi, ja viikonloppuna yli 80 poliisia sai vammoja kahakoissa mielenosoittajien kanssa.

Ulkoministeri Tritan Shehun mukaan erityisvaltuuksilla ei pyritä saattamaan maata poikkeustilaan. Mielenosoittajien "ei kuitenkaan tulisi hyökätä liikennettä, vesi- tai öljyvarastoja ja kaupungintaloja vastaan", Shehu sanoi. Shehu itse sai kivestä päähänsä ja joutui suojautumaan mielenosoittajilta jalkapallostadionille lauantaina Lushnjessa.

Vihaiset sijoittajat suunnittelivat uutta mielenosoitusta tänään Shkoderiin. Kaupungin viranomaiset vetosivat ihmisiin, jotta tunteet pysyisivät kurissa.

Miljoonia dollareita sijoitusyhtiöihin

Albanialaiset ovat sijoittaneet miljoonien dollarien arvosta rahaa kaatuneisiin sijoitusyhtiöihin, ja mielenosoittajat vaativat nyt menetysten korvaamista. Tuhannet ihmiset myivät maitaan ja karjaansa tai sijoittivat ulkomailla töissä olevien sukulaisten lähettämiä rahoja yhtiöihin, jotka lupasivat investoinneille jopa 200 prosentin tuoton kahdessa kuukaudessa.

Sijoitushuuma oli niin kova, että jopa ruokakauppojen myynti laski ihmisten säästäessä rahojaan sijoittaakseen ne huijariyhtiöihin. Joidenkin arvioiden mukaan kokonaissijoitukset saattavat olla jopa miljardin dollarin luokkaa. Joka kolmannen albanialaisen uskotaan sijoittaneen rahojaan yhtiöihin.

Viranomaiset ovat luvanneet maksaa menetetyt sijoitukset takaisin korkojen kanssa ja takavarikoineet parin yhtiön tileiltä 250-300 miljoonaa dollaria. Suuren budjettivajeen kanssa kamppailevalla hallituksella ei ole juuri muita varoja käytettävissään.

Kaksi kuoli vankilakahakassa

Kaksi ihmistä sai surmansa ja ainakin viisi loukkaantui poliisin ja vankien välisessä kahakassa Bardhorin vankilassa, kertoi oikeusministeri Kristofer Peci tänään. Viranomaisten mukaan kahakka puhkesi, kun runsaat 200 vankia yritti murtautua ulos vankilasta.

Kahakka sattui eilisiltana. Viranomaiset arvelivat, että vangit pyrkivät käyttämään hyväkseen sijoitusmielenosoitusten vuoksi kiristynyttä tilannetta.

Aamupäivällä tilanteen Bardhorissa kerrottiin olevan hallinnassa. Vankila sijaitsee Kavajen lähellä noin 50 kilometriä Tiranasta länteen.
(STT-Reuter-AFP)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.