Mainos

Albanian pakolaiskriisi paremmin hallinnassa

Albanian pakolaistilanne on nyt suhteellisen hyvin hallinnassa, kertoi YK:n kehitysohjelman UNDP:n Albanian johtaja Tiranasta tänään. Maassa on noin 320 000 Kosovon albaanipakolaista, joiden auttamiseksi on meneillään iso kansainvälinen avustusoperaatio.

Pakolaiskriisin taltuttamisessa on auttanut se, ettei Albaniaan enää Kosovon rajan sulkemisen jälkeen ole virrannut uusia pakolaisia. Voimavarat on näin voitu keskittää maahan jo saapuneisiin pakolaisiin.
-Toisaalta huolestuttaa se, minne pakolaiset ovat menneet, Jan Wahlberg UNDP:sta sanoo. Hänen mukaansa pakolaisia mieluummin saisi virrata Albaniaan, jolloin ainakin tietäisi, mitä heille on tapahtumassa.

Albanian pohjoisosassa Kukesin alueella on vielä yli 100 000 pakolaista, joita koko ajan kuljetaan muualle maahan. Kuljetus saataneen päätökseen viiden lähipäivän aikana, tosin osa pakolaisista haluaa jäädä lähelle rajaa.
-He haluavat lähteä takaisin niin pian kuin mahdollista ja olla siksi mahdollisimman lähellä Kosovoa, Wahlberg sanoi.

Wahlbergin mukaan kansainvälisiltä järjestöiltä tulevat tiedot kertovat, että Albanian pakolaiskriisin hoitamisessa on yhä ongelmia, mutta ei ylipääsemättömiä ongelmia. Lääkkeitä on, wc:t ja jätehuolto on saatu järjestettyä, telttoja on eli ihmiset on saatu suojaan kuivaan paikkaan. Kymmenkunta helikopteria kuljettaa avustustarvikkeita Albanian pohjoisosaan. Pakolaisleirejä rakennetaan kovaa vauhtia eri puolille maata, mm. Durresiin, Fieriin ja Shkodraan. Myös vanhoja varastotiloja on kunnostettu pakolaisia varten.

Korcessa Albanian kaakkoisosassa on arviolta 15 000 Makedonian rajalta Blacesta "kadonnutta" albaanipakolaista, joille britit ja amerikkalaiset rakentavat pakolaisleiriä, Wahlberg kertoo. Wahlbergin mielestä kansainvälistä apua saapuu Albaniaan tarpeeksi. Ongelmana on logistiikka eli esimerkiksi teiden huono kunto Euroopan köyhimmässä maassa. Jossain vaiheessa vaikutti siltä, että kaikki oli kaaoksessa, että ihmisiä kuoli ja mitään ei ollut tarpeeksi, Wahblerg sanoi. Tämän viikon aikana kaikki on hänen mukaansa alkanut kuitenkin näyttää valoisammalta.

Myös Makedoniassa valoisampaa

Kansainvälisen Punaisen Ristin edustajan mukaan tilanne näyttää myös Makedoniassa paremmalta kuin vielä muutama päivä sitten. Makedonian pakolaisleireillä on noin 40 000 pakolaista, kertoi Stankovicin leirillä perjantaina itse käymässä ollut Andrei Neacsu Saint-Martin. Tarkkoja määriä ei hänen mukaansa ole etenkään sen jälkeen, kun kymmeniätuhansia ihmisiä siirrettiin pois Blacen kurjista olosuhteista keskiviikon vastaisena yönä.

Makedonian isäntäperheissä puolestaan asuu vajaat 50 000 Kosovon albaania, ja joitakin tuhansia on siirretty Albaniaan. Saint-Martin kertoi myös, että Nato aikoo auttaa Blacen alueen raivaamisessa nyt, kun pakolaiset on siirretty muualle. Punainen Risti perustaa tämän jälkeen paikalle vastaanottokeskuksen mahdollisten uusien pakolaisten varalta. Kyse ei Saint-Martinin mukaan kuitenkaan ole pakolaisleiristä vaan pikemminkin rekisteröintikeskuksesta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.