Mainos

Albanian pääministeri kävi kapinallisalueella

Albanian pääministeri Bashkim Fino vieraili tänään ensimmäisen kerran kapinallisten hallussa olevalla alueella maan eteläosassa. Pääministeri saapui helikopterilla 30 kilometriä Kreikan rajalta sijaitsevaan Gjirokasteriin ja aloitti heti neuvottelut kapinallisten johtajien kanssa.

Fino, joka on Gjirokasterin entinen kaupunginjohtaja, otettiin lämpimästi vastaan. Hän kätteli paikallista kapinajohtajaa Gjoleke Malajia ja kiitti kapinallisten perustamia pelastuskomiteoita niiden panoksesta järjestyksen ylläpitämisessä silloin kun laillinen valta oli lamassa. Hän muistutti kuitenkin, ettei rauhaa ja järjestystä voida palauttaa eikä vaaleja järjestää ilman laillista vallankäyttöä.

Fino nimitettiin johtamaan laajapohjaista kriisihallitusta 11. maaliskuuta. Oikeistolainen presidentti Sali Berisha valitsi tarkoituksella pääministeriksi oppositiota edustavan sosialistin, jotta maa saataisiin luotsatuksi ulos yhä pahenevasta yhteiskunnallisesta kriisistä.

Albania on ollut väkivallan kierteessä tammikuusta lähtien, kun kansa nousi kapinaan useiden ihmisten menetettyä kaiken omaisuutensa keinottelijoille. Berisha suostui myös ennenaikaisiin vaaleihin ensi kesäkuussa.

Lisää uhreja

Väkivalta vaati lisää uhreja tänäänkin. Sisäministeriö ilmoitti, että viimeksi kuluneen vuorokauden aikana kymmenen ihmistä on ammuttu kuoliaaksi tai kuollut kranaatti-iskuissa.

Vloren kaupungissa eräs mies ampui vahingossa oman poikansa puhdistaessaan pistooliaan. Tiranassa kuoli 15-vuotias poika leikkiessään kranaatilla.

Satunnaisten uhrien yhä kasvava määrä kertoo siitä, kuinka kaduille on yht'äkkiä ilmestynyt suunnaton määrä tappoaseita. Kapinan aikana asevarikoista on varastettu noin puoli miljoonaa pienasetta ja kymmeniä tuhansia sarjoja ammuksia.

Nälkä uhkaa satoja tuhansia ihmisiä

Albaniasta palannut YK:n valtuuskunta kertoi tänään, että 400 000 ihmistä tarvitsee kiireellisesti elintarvikeapua.

Ryhmän johtaja amerikkalainen Paul Hebert sanoi, että maassa ei ole varsinaista nälänhätää eikä humanitaarisesta kriisistä voida edes puhua. Silti noin 400000:ta ihmistä uhkaa nälkä, jollei apua saada pian perille.

Hebertin mukaan kipeimmin avun tarpeessa ovat köyhtyneet perheet, yksinään asuvat vanhukset, sairaaloiden potilaat ja orpokotien lapset. Hebert sanoi YK:n aloittavan elintarvikejakelun jo lähipäivinä, vaikka kansainvälistä avustusjoukkoja ei saataisikaan ajoissa paikalle turvaamaan kuljetuksia.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.