Mainos

Albanian kapinallisille lisäaikaa: Maan tilanne sekava

Albanian presidentti Sali Berisha ja yhdeksän tärkeimmän oppositiopuolueen johtajat allekirjoittivat tänään sopimuksen uusien vaalien järjestämisestä ja kansallisen yhtenäisyyden hallituksen muodostamisesta. Sopimuksessa tarjotaan myös armahdusta Etelä-Albanian kapinallisille, jos nämä luovuttavat aseensa viikon kuluessa.

Sopu maan tulevaisuudesta syntyi presidentin ja opposition pitkällisten neuvottelujen tuloksena. Berisha joutui ilmeisesti antamaan periksi Etelä-Albanian yhä uhkaavammaksi muuttuvan kapinan edessä. Tänään ei kuitenkaan tiedetty tarkkaan, miten kapinalliset suhtautuvat sopimukseen.

Vloren kaupungissa ihmiset juhlivat uutista laukaisemalla aseensa ilmaan ja heittämällä käsikranaatteja kaduilla. Gjirokasterissa sen sijaan tieto otettiin viileästi vastaan. Kapinallisten edustaja, entinen kenraali Agim Gozhita sanoi, että hänen joukkonsa ovat tyytyväisiä uudesta käänteestä, mutta vaativat edelleen Berishan eroa ennen kuin luovuttavat aseensa. Presidentin ero on ollut yksi kapinallisten keskeisiä vaatimuksia.

Väkivaltaisuudet jatkuneet

Muutenkaan tilanne maassa ei osoittanut rauhoittumisen merkkejä. Kreikan televisio kertoi tänään, että viisi ihmistä sai surmansa, kun kapinalliset valtasivat jälleen uuden kaupungin maan eteläosassa. Permetin kaupungissa, Gjirokasterin lähellä, puhkesi kiivaita yhteenottoja asukkaiden ja poliisin välillä.

Kaupunkiin oli lähetetty armeijan vahvistuksia, mutta osa sotilaista loikkasi kapinallisten puolelle. Permeti sijaitsee hallituksen valvoman ja kapinallisten hallussa olevan alueen välissä.

Vaalit viimeistään kesäkuussa

Tämän päiväisen sopimuksen mukaan vaalit pidetään viimeistään kesäkuussa ja niitä valvomaan kutsutaan kansainvälisiä tarkkailijoita. Hallitus aikoo myös ryhtyä yhdessä kansallisten ja kansainvälisten järjestöjen ja instituutioiden kanssa toimiin maan taloudellisesti heikoimpien alueiden auttamiseksi.

Levottomuudet alkoivat Albaniassa kymmenien tuhansien ihmisten menetettyä rahansa hämärille sijoitusrahastoille. Kun levottomuudet viikko sitten paisuivat kapina-aalloksi, alkoivat kapinalliset vaatia myös presidentti Berishan eroa.
(STT-AFP-DPA-Reuter)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.