Mainos

Albanian hallitus ei aio käyttää armeijaa kapinallisia vastaan

Albanian presidentti Sali Berisha lievensi tänään poikkeustilamääräyksiä muualla kuin pahimmilla levottomuusalueilla maan eteläosassa. Hallitus vakuutti myös, ettei se lähetä armeijaa kapinallisjoukkioita vastaan, vaan odottaa, että tilanne rauhoittuu ja kapinalliset luovuttavat aseensa.

Sotilaat ja aseistautunut väkijoukko joutuivat kuitenkin tänä aamuna taisteluun eteläalbanialaisessa Fiarin kylässä lähellä Saranden kaupunkia. Silminnäkijöiden mukaan ainakin neljä kyläläistä ja kaksi sotilasta haavoittui yhteenotossa.

Sarandessa kapinalliset olivat saaneet haltuunsa armeijan panssarivaunun, jolla he ajelivat näyttävästi pitkin kaupunkia. Uutistoimisto Reuterin valokuvaajan mukaan raskaasti aseistautuneet kapinallisjoukot ovat muodostaneet puolustuslinjan kaupunkia ympäröiville kukkuloille ja valmistautuneet taisteluun armeijan yksiköiden kanssa.

Myös verisimpien yhteenottojen näyttämöksi joutuneen Vloren kaupungin asukkaat pelkäsivät edelleen armeijan väliintuloa.
-Talojen katoilla liikkui koko yön miehiä, mutta mitään ei tapahtunut. Elämme silti pelon vallassa, puhelimitse haastateltu asukas sanoi.

Presidentti Berisha lupasi eilisiltana televisiossa, ettei hän aio lähettää sotilaita panemaan kuriin Sarandea. Myös ulkoministeri Tritan Shehu vakuutti italialaisen L'Unita-lehden haastattelussa, ettei armeija hyökkää etelän kaupunkeihin, vaan hallitus uskoo tilanteen rauhoittuvan ajan kanssa.

Poikkeustilamääräyksiä lievennettiin siten, että suurimmassa osassa maata ulkonaliikkumiskielto on voimassa enää klo 22-6. Rauhattomimmissa kaupungeissa katujen pitäisi pysyä tyhjinä klo 20-7.

Maan puolustusministeriö kiisti tänään, että Italiaan loikanneet albanialaislentäjät olisi määrätty tulittamaan siviilejä. Toinen lentäjistä sanoi toimittajille loikanneensa, ettei hänen tarvitsisi ampua aseettomia ihmisiä. Albanian puolustusministeriön lausunnon mukaan kone oli määrätty vain tiedustelulennolle.

Albanian hallitus ilmoitti tänään Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestölle Etyjille, ettei sen valtuuskunta ole vielä tervetullut maahan. Etyj oli valmistautunut lähettämään Itävallan entisen liittokanslerin Franz Vranitzkyn johtaman ryhmän torstaina Albaniaan vuorokauden mittaiselle matkalle, jonka tarkoituksena oli painostaa maan johtoa rauhanomaiseen ratkaisuun.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.