Mainos

Albanialaiset vaativat hallituksen eroa

Kymmenet tuhannet albanialaiset vaativat tänään Vloren satamakaupungissa presidentti Sali Berishan ja hänen oikeistolaisen hallituksensa eroa sijoitushuijareiden toiminnan vuoksi. Presidentti syytti lehtihaastattelussa vastustajiaan siitä, että nämä yrittävät muuttaa mielenosoitukset verenvuodatukseksi.

Arviolta 3000 mielenosoittajaa mursi mellakkapoliisin ketjun ja valtasi Vloren keskustan toisena perättäisenä päivänä. Naiset ja lapset johtivat mielenosoittajia, joiden etenemistä poliisi ei juurikaan estänyt. Keskiviikon mielenosoituksessa poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Vloressa, jossa sijaitsee yhden sijoitusyhtiön pääkonttori. Sisäministeriön mukaan kolme mielenosoittajaa ja kaksi poliisia loukkaantui. Lehtitietojen mukaan loukkaantuneita oli 20.

Mellakkapoliisi kertoi uutistoimisto Reuterille, että ainakin 25 poliisia oli saanut vammoja mielenosoittajien heittämistä kivistä. Monet poliisit kertoivat väsyneensä vastustamaan mielenosoittajia. Mielensoittajat vaativat myös keskiviikkona pidätettyjen mielenosoittajien vapauttamista. Poliisi kiisti aluksi pidätykset, mutta vapautti myöhemmin parikymmentä ihmistä. Mielenosoittajat hajaantuivat tänään iltapäivällä, mutta sanoivat palaavansa keskusaukiolle vielä myöhemmin.

Berisha sanoi Le Monde -lehden haastattelussa, että oppositio teki virheen, kun se yritti saada mielenosoitukset muuttumaan verenvuodatukseksi. Hän vakuutti, että Albania on rauhallinen. Albanian hallitus on alkanut maksaa korvauksia rahansa menettäneille. Kaikkia menetyksiä ei korvata. Esimerkiksi asuntonsa myyneet saavat 60 prosenttia menettämistään rahoista. Mielenosoittajat vaativat kaikkien menetysten korvaamista.

Mielensoittajat kysyivät, minne presidentti on heidän rahansa laittanut. Osa syyttää häntä rahojen käyttämisestä uudelleenvalintakampanjansa rahoittamiseen. Viime viikolla oppositio perusti Demokraattisen foorumin painostamaan hallitusta eroamaan. Siltä kuitenkin puuttuu voimakas johtohahmo ja sen sanotaan olevan eripurainen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.