Mainos

Albaniaan jopa kymmenen palautuslentoa – "Ehdottomasti edullisin vaihtoehto Suomelle"

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvun myötä Suomesta järjestetään poikkeuksellisen monta palautuslentoa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden lähtömaihin.

Yksi lento tehtiin jo eilen Albaniaan, jonne syksyn aikana lennetään palautuslentoja koordinoivan Helsingin poliisin arvion mukaan vielä useita kertoja. 

– Torstain lento sujui oikein hyvin. Missään vaiheessa ei ollut mitään ongelmia, arvioi ylikomisario Kaj Wahlman Helsingin poliisista.

Albanian pääkaupunkiin Tiranaan lennätettiin eilen 50 ihmistä, mikä on maksimimäärä, jonka Albania suostuu ottamaan kerralla vastaan.

Lennolla oli mukana 54 poliisia, eli hieman enemmän kuin yksi poliisi per saatettava. Ylikomisario Wahlmanin mukaan tälle on hyvät perusteet.

– Tällaisessa tilanteessa on aina omat riskinsä. Lisäksi lentoyhtiöt asettavat usein omat ehtonsa, mikä saattaa tarkoittaa jopa 2-3 saattajaa per saatettava. Tällä lennolla oli mukana muun muassa perheitä, joten saattajien määrä oli siksi vähäisempi, kertoo Wahlman.

Palautuslennot olleet harvassa viime vuosina

Tilauslentojen järjestäminen palautettaville ihmisille on ollut Suomessa viime vuosina melko harvinaista.

Yleensä Suomesta lennätetään tilauslennoilla palautettavia ihmisiä yhteistyössä rajaturvallisuusvirasto Frontexin kanssa, jolloin useampi valtio osallistuu operaatioon ja sen kustannuksiin.

Kansallisen operaation järjestäminen kielteisen turvapaikkahakemuksen saaneille ihmisille on poliisin mukaan tämänhetkisessä tilanteessa valtiolle ja palautettaville ihmisille kuitenkin paras vaihtoehto.

– Tällainen joukko-operaatio on ehdottomasti edullisin vaihtoehto silloin, kun tiettyyn maahan on paljon palautettavia ihmisiä. Yksi lento maksaa valtiolle kymmeniä tuhansia euroja, mutta selvästi alle 100 000 euroa. Emme kerro tarkkoja hintoja, koska tässä on kyse myös lentoyhtiöiden kilpailutuksesta, sanoo Kaj Wahlman.

Vastaanottokeskuksessa yhden turvapaikanhakijan oleskelu maksaa noin 40 euroa vuorokaudessa eli 15 000 euroa vuodessa.

Nyt palautettujen 50 ihmisen oleskelu vastaanottokeskuksessa vuoden ajan verottaisi valtion kassaa siis 750 000 eurolla. 

Lentoja Albaniaan jopa kymmenen

Albaniaan lennetään syksyn aikana vielä useita kertoja. 

– Pelkästään syyskuulle on pari vastaavaa lentoa tilauksessa. Näille otetaan ensijaisesti albaaniperheitä. Jos ajatellaan, että täällä on nyt 500 kielteisen päätöksen saanutta albaania ja lennolle voi ottaa kerralla 50 ihmistä, niin lähes kymmenen lentoa voi tulla kyseeseen, summaa Wahlman.

Osa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista ihmisistä poistuu Suomesta vapaaehtoisesti omin avuin.

Osa Albaniastakin tulleista ihmisistä on palaamassa poliisin mukaan itsenäisesti. Kielteisen päätöksen saaneella on lain mukaan 30 vuorokautta aikaa poistua maasta. Jos henkilö ei tänä aikana lähde Suomesta, hänelle aletaan järjestää saattoa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.