Albania venyy kasvavan pakolaistulvan myötä

Albanian hallitus ilmoitti viime viikolla pystyvänsä ottamaan vastaan korkeintaan 200 000 pakolaista. Tämä määrä ylittyi jo pääsiäisenä ja tällä hetkellä Albaniassa on jo yli neljännesmiljoona Kosovon albaania. Albanian ulkoministeri on tänään ilmoittanut, että maa ottaa vastaan myös Kosovon ja Makedonian rajalle juuttuneet kymmenettuhannet pakolaiset. Albania - Euroopan köyhin maa - tarvitsee kuitenkin kansainvälisen yhteisön apua pakolaisvirran hoitamiseen.

Pakolaisvirtaa osattiin odottaa Naton aloitettua pommitukset. Presidentti Slobodan Milosevicin aloittamien etnisten puhdistusten rajuus ja valtavuus hämmästytti ja kauhistutti kuitenkin myös Albaniaa. Alkujärkytyksen jälkeen pääkaupungissa Tiranassa vallitsee nyt jonkinlainen järjestäytynyt kaaos. Raja-alueilla tilanne on sen sijaan kriittinen mahdottomien tieolojen vuoksi.

Naapurimaahan Makedoniaan verrattuna Albania on kuitenkin selviytynyt tähän mennessä hyvin. Kansalaiset ovat kilvan ottaneet pakolaisperheitä omiin koteihinsa, ja raha- sekä vaatekeräyksiä on järjestetty melkein joka työpaikalla. Tuntuu siltä, että vaikeuksien keskellä toivottomuuteen ja apatiaan vaipuneet kansalaiset olisivat heränneet huomatessaan, että asiat voisivat olla huonomminkin, kuten Kosovon "serkuilla". Albanian tilanne oli nimittäin vaikea jo ennen tätä kolmatta "maaliskuun kriisiä".

Albaniassa maaliskuut aina vaikeita

Kaksi vuotta sitten, maaliskuussa 1997, Albania joutui täydellisen anarkian valtaan kuukausia kestäneiden mellakoiden jälkeen, kun nk. Pyramidi-rahansijoitusyritykset kaatuivat, ja ihmiset menettivät omaisuutensa. Viime vuoden maaliskuussa alkoi Kosovosta kuulua hälyttäviä uutisia albaanisukuisen väestönosan aseellisesta noususta serbien valtaa vastaan. Ensimmäiset pakolaiset tulivat Albaniaan touko-kesäkuun vaihteessa. Näitä vuoden takaisia pakolaisia on täällä edelleen noin 18 000.

Tästä huolimatta albaanien perinteinen vieraanvaraisuus jälleen herännyt henkiin. Tiranassa on kymmeniätuhansia pakolaisia. Niille, jotka eivät mahtuneet perheisiin tai muihin suojarakennuksiin, on rakennettu telttakyliä. Tiranan kaupunkikuvassa ei vielä huomaa suurta muutosta, toisaalta pakolaiset eivät erotu kansalaisista ulkonäkönsä tai kielensä puolesta.

Albaaniperheet Kosovossa ovat aina olleet suuria, keskimäärin 5-lapsisia; tämä on ollut heidän tapansa varmistaa, että enemmistö Kosovon väestöstä on albaanisukuisia. Albania on pääministeri Pandeli Majkon mukaan valmis majoittamaan kaikki tänne tulevat pakolaiset, jopa kouluja on suljettu pohjoisessa, jotta on saatu lisää majoitustilaa. Lehdistössä kosovolaiset ovat esittäneet kiitoksensa "albaaniserkuilleen".

Moneen kertaan kuluneen vuoden aikana on Albanian väestön vallannut todellinen pelko sodan leviämisestä. Pääministeri Majko antoi viikko sitten jopa käskyn siivota kommunistisen diktaattorin Enver Hoxhan aikana rakennetut lukuisat betonibunkkerit sodan varalta. Nyt näyttää kuitenkin usko Natoon ja Yhdysvaltoihin haudanneen pelon, ja kansakunnan energia on suunnattu Kosovon onnettomien auttamiseen. Naton koneet lentävät Tiranan yli matkalla Etelä-Italian tukikohdastaan Jugoslaviaan, aluksi niitä kuului vain yöllä, nykyään vuorokauden ympäri.

Ulkoalbaanit palaavat taistelemaan Kosovoon

Viikonvaihteessa kerrottiin paikallisessa lehdessä, että 20-30 vuoden ikäisiä Kosovon albaanimiehiä on alkanut saapua Durresin satamaan Euroopasta. Durres on Albanian pääsatama, josta on päivittäin yhteys Italiaan. Miehet ovat aikaisemmin muuttaneet Kosovosta, mutta ovat päättäneet palata taistelemaan UCK:n riveissä. Heitä on lehden mukaan saapunut jo useita satoja. Samanlaista ulkoalbaanien taistelutahtoa näimme viime kesänä. Kosovoon he kulkevat Pohjois-Albanian kautta.

Albanian oppositiojohtajat ovat myös viimeksi kuluneen viikon aikana puhuneet lehdistössä Albanian velvollisuudesta lähettää miehiä taistelemaan "serkkujen" rinnalla. Tämä ajatus ei ole kuitenkaan saanut ainakaan Tiranassa kannatusta; ehkä pohjoisessa, lähellä rajaa ajatellaan toisin. Pakolaisten joukossa olevat nuoret miehet, joita ei ole paljon, ovat antaneet ymmärtää palaavansa Kosovoon puolustamaan maataan heti kun perheet ovat asettuneet turvaan.

Naton pommitusten sekä etnisen puhdistuksen vain kiihtyessä autonomia ei enää tunnu olevan mahdollinen ratkaisu. Jonkinlaisten turvajoukkojen varmistama jälleenrakennus ja lopuksi itsenäisyys näyttävät nyt ainoalta mahdollisuudelta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat