Mainos

Albania hyväksyi ulkomaiset joukot

Albanian parlamentti hyväksyi lähes yksimielisesti ulkomaisten joukkojen tulon maahan turvaamaan avustuskuljetusten perillemenoa. Odotettu päätös syntyi äänin 97-1.

YK:n turvallisuusneuvosto näytti eilen vihreää valoa suunnitelmalle, jonka mukaan Albaniaan sijoitetaan Italian johdolla noin 2500 sotilaan suuruinen joukko-osasto. Italia on ilmaissut haluavansa aloittaa joukkojen siirrot Albaniaan mahdollisimman pian. Diplomaattien mukaan valmisteluyksiköt saattavat saapua Albaniaan jo alkavalla viikolla.

Joukon tehtävänä on turvata Durresin ja Vloren satamat, pääkaupungin Tiranan lentokenttä sekä suojella humanitaarisen avun kuljetuksia. Valmiutensa lähettää sotilaita joukon mukana ovat ilmaisseet Italia, Ranska, Kreikka, Espanja ja Portugali.

Ulkoministeri Arjan Starova sanoi parlamentissa pitämässään puheessa, että monikansalliset joukot osallistuvat vain avustuskuljetusten turvaamiseen, eivätkä suinkaan järjestyksen palauttamiseen sekasortoon vajonneessa maassa. Hänen mukaansa joukon tulo on tarpeen, jotta estettäisiin uhkaava ruokapula. Sen jälkeen myös paikalliset poliisit voivat keskittyä palauttamaan laittomat joukkiot kuriin.

Pakolaisveneen upotus hiertää suhteita

Monikansallisten joukkojen sijoittamista on varjostanut Italian ja Albanian välinen kiista albanialaisen pakolaisveneen uppoamisesta. Starovan mukaan Adrianmerellä tapahtuneen onnettomuuden jäljiltä on kateissa 79 ihmistä. Pakolaisia kuljettanut vene törmäsi italialaiseen korvettiin, joka yritti ajaa sitä pois Italian vesiltä. Törmäyksen seurauksena vene upposi.

Albanian Italian-suurlähettilään mukaan jopa yli 80 albanialaista on saattanut saada surmansa onnettomuudessa. Hän kertoi, että veneessä oli jopa 120-130 ihmistä ja vain 34 on pelastettu. Neljä ruumista on löydetty merestä. Italialaisten mukaan veneessä ei missään tapauksessa voinut olla niin paljon matkustajia.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.