Mainos

Albaanit: Serbit muuttivat taktiikkaansa

Kosovon albaanien johtaja Ibrahim Rugova kiisti tänään serbien vakuuttelut serbijoukkojen vetäytymisestä kasarmeihinsa. Rugova sanoi serbijoukkojen vain muuttaneen taktiikkaansa Kosovossa.

-Serbien hyökkäys on jatkunut kaikkialla Kosovossa. Vetoamme kansainväliseen yhteisöön, erityisesti Yhdysvaltoihin, EU:hun ja Natoon, jotta ne ottaisivat Kosovon ja sen asukkaat suojelukseensa, Rugova sanoi tiedotustilaisuudessaan Pristinassa.

Serbiviranomaiset sanoivat tänään, että serbijoukot vetäytyivät kasarmeihinsa tiistaina YK:n päätöslauselman mukaisesti.
-Neljään päivään Kosovossa ei ole ollut aseellista toimintaa, vakuutti Kosovon asioita seuraamaan nimetty Zoran Andjelkovic. Jo maanantaina serbit sanoivat kukistaneensa Albanian vapautusarmeijan ja lopettaneensa sotatoimet. Rugova sanoi, että Gornje Obrinjen ja Vranicin joukkomurhat osoittavat, että serbit ovat tekemässä etnistä puhdistusta Kosovossa.

Rugova toisti, että paras ratkaisu olisi Kosovon itsenäisyys. Sen ovat torjuneet sekä länsimaat että Jugoslavian johto. Yhdysvallat liittolaisineen sekä Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic haluavat Kosovolle itsehallinnon. Kosovon albaanien johtoa ei ole kuitenkaan saatu taivutelluksi neuvotteluihin Jugoslavian johdon kanssa.

Turvallisuusneuvosto tuomitsi murhat

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi eilen Kosovon albaanien joukkomurhat ja vaati Jugoslavian presidenttiä Slobodan Miloseviciä selvittämään surmiin syyllistyneet. Turvallisuusneuvosto ei kuitenkaan nimennyt serbijoukkoja syyllisiksi joukkomurhiin. Jugoslavian ulkoministeriö on pyytänyt Helsingin yliopiston asiantuntijoita tutkimaan joukkomurhia.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu pian uudelleen kuulemaan pääsihteeri Kofi Annanin selvitystä siitä, onko Milosevic noudattanut YK:n aikaisempaa päätöslauselmaa. Siinä vaaditaan tulitaukoa, serbijoukkojen vetämistä pois ja neuvottelujen aloittamista. Perjantaina kerrottiin, että selvitys saatetaan antaa jo viikonloppuna.

Naton ministerit koolle

Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen ehdotti tänään, että Nato-maiden puolustusministerit kokoontuisivat Brysselissä keskiviikkona, kun Cohen tekee välilaskun sinne matkallaan Aasiaan. Häntä lähellä olevat lähteet kertoivat, ettei Cohen ehdottaisi ylimääräistä kokousta ilman selkeää asialistaa.

Nato-maat ovat valmistelleet ilmaiskua serbikohteisiin, ellei Milosevic noudata turvallisuusneuvoston tulitaukoa vaativaa päätöslauselmaa. Yhdysvallat haluaa, että Nato toimii kokonaisuutena, jos se ryhtyy ilmaiskuun. Naton pääsihteeri Javier Solana sanoi tänään, että Nato on valmis pysäyttämään albaanien joukkomurhat Kosovossa.

YK:n päätöslauselmassa Jugoslaviaa varoitettiin lisätoimista, jos se ei noudata päätöslauselmaa.
-Lisätoimista on puhuttu, mutta turvallisuusneuvostossa ei ole täsmennetty, mitä ne olisivat, sanoi Ruotsin YK-suurlähettiläs Anders Lindén tänään.

Duuma varoitti Natoa iskuista

Venäjä on varoittanut, että jos Nato tekee ilmaiskun serbikohteisiin Kosovon kriisin vuoksi ilman YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntää, Venäjä ryhtyy katkaisemaan suhteitaan Natoon. Venäjän parlamentin alahuone eli duuma hyväksyi jo tänään ylivoimaisella ääntenenemmistöllä päätöslauselman, jossa se kehottaa Natoa välttämään sotilaallista iskua serbikohteisiin. Duuma ilmoitti ottavansa Naton ja Venäjän väliset sopimukset uudelleen tarkasteltaviksi, jos Nato ryhtyy iskuun.

Espanja kehotti tänään kansalaisiaan lähtemään Jugoslaviasta Naton mahdollisen iskun vuoksi. Yhdysvallat antoi vastaavanlaisen kehotuksen jo eilen.
(STT-Reuters-AFP-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.