Mainos

Albaanit: Kosovo on jo sodassa

Serbian armeija ja poliisin erikoisjoukot ovat piirittäneet useita kyliä Kosovon maakunnassa Jugoslavian liittotasavallassa. Useissa kylissä ja Albanian rajalla on päivittäin aseellisia yhteenottoja, tosin mahdollisista uhreista konfliktin kumpikaan osapuoli ei ole raportoinut.

Albaanilähteiden mukaan Kosovossa on jo menossa sota, jonka pelätään laajenevan koko maakunnan alueelle. Kosovon pääkaupungissa Pristinassa ihmiset yrittävät kuitenkin vielä elää normaalia elämää, vaikka hermostunut ilmapiiri on selvästi aistittavissa.

Aseellisen yhteenoton laajenemista on hyvin vaikea välttää, koska etenkin kylissä asuvat albaanit ovat menettäneet luottamuksen sekä omiin poliitikkoihinsa että kansainvälisen yhteisön apuun. Raporttien mukaan ihmiset kylissä aseistautuvat ja valmistautuvat puolustamaan kotejaan.

Luotettavien lähteiden mukaan serbiarmeija siirtää lisää joukkoja Kosovon alueelle, ja armeijan kerrotaan asettuvan asemiin kyliä ympäröiville vuorille. Poliisin erikoisjoukkojen ja armeijan vahvuudesta ei Kosovossa ole vahvistettuja tietoja. Viime päivinä poliisit ja myös albaanit ovat estäneet ulkomaisten toimittajien pääsyn kyliin, joissa on ollut levotonta.

Belgradista Pristinaan tulevalla maantiellä on useita poliisin ja erikoisjoukkojen valvontapisteitä, joissa tarkastetaan paitsi matkustajien henkilöllisyys myös heidän matkatavaransa. Poliisit ovat vahvasti aseistettuja ja Pristinaa aivan lähimmässä tarkastuspisteessä on myös panssarivaunu.

Tiedotussota on Kosovossa valtava, ja se muistuttaa paljon tilanteesta, joka oli ennen Kroatian ja Bosnian sotien puhkeamista. Slobodan Milosevicin hallintokoneistoa palvelemaan on perustettu Pristinaan lehdistökeskus, josta on saatavilla Belgradin hallituksen käsityksiä Kosovon tapahtumista.

Virallisesti lehdistökeskus toimii Serbian lehtimiesliiton voimin. Albaanit boikotoivat torstaista kansanäänestystä kuten kaikkia muitakin Belgradin organisoimia vaaleja viime vuosina. Myös serbien kerrottiin käyneen laiskasti äänestämässä. Vaalihuoneistot kerrottiin pidettävän auki tarvittaessa vaikka puoleen yöhön.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.