Albaanisissejä vetäytynyt

Albaanisissit ovat vetäytyneet lähellä Kosovon rajaa sijaitsevasta Tanusevicin kylästä Pohjois-Makedoniassa. Kylä on nyt 300 amerikkalaisen rauhanturvaajan valvonnassa.

Kfor-sotilaat valvovat

Sissit ja Makedonian armeija kävivät viime yönä kiivaita taisteluja kylän lähistöllä. Makedonia vaatii viiden kilometrin levyisen turvallisuusvyöhykkeen perustamista Kosovon vastaiselle rajalla sissien toiminnan estämiseksi.

Kosovon puolelta tulleet albaanisissit ovat viime viikkojen aikana kahakoineet Makedonian turvallisuusjoukkojen kanssa rajan tuntumassa. Kosovon ja Serbian välisellä rajalla on ollut yhteenottoja jo pidemmän aikaa. YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi lausunnossaan albaanien iskut ja kehotti Kfor-joukkoja lisäämään rajavalvontaa. Turvallisuusneuvosto ei kuitenkaan ottanut suoraan kantaa Makedonian esittämään turvallisuusvyöhykkeeseen.

Presevon laaksossa jännitettä

-Presevon laakso on kuin tulitikku, joka saattaa sytyttää paljon suuremman tulipalon kuin ne, jotka olemme nähneet Kroatiassa ja Bosniassa, sanoo Predrag Simic, Jugoslavian presidentin Vojislav Kostunican ulkopoliittinen neuvonantaja.

Presevon laakso sijaitsee lähellä puskurivyöhykettä, joka erottaa Kosovon Serbiasta. Presevossa toimii Presevon laakson albaanien taisteluryhmä (UCPMB), jonka puolestaan uskotaan saavan aseensa Kosovon vapautusarmeijan UCK:n maan alle vetäytyneiltä ääriryhmiltä.

UCK lakkautettiin syksyllä 1999, kun Nato-johtoiset Kfor-joukot ryhtyivät valvomaan alueen turvallisuutta. Presevon taisteluilla on Makedonian viranomaisten mukaan selvä yhteys albaanisissien viime viikkojen toimintaan Makedonian pohjoisrajalla.

Makedonian slaavienemmistön mukaan jäljet johtavat tässä tapauksessa aina sylttytehtaalle asti, eli rajaseudun albaanien elättelemiin haaveisiin Suur-Albanian perustamisesta. Suur-Albaniaan kuuluisivat ainakin Etelä-Serbian albaanialueet, Kosovo ja Länsi-Makedonia.

Alueella on kaksi selvää jakolinjaa: serbit vastaan kroaatit ja slaavit vastaan albaanit, selvittää nimettömänä pysyttelevä länsidiplomaatti uutistoimisto AFP:lle. Diplomaatin mukaan ensimmäinen jakolinja saatiin enemmän tai vähemmän selvitettyä Daytonin sopimuksella 1995. Jälkimmäiselle sen sijaan ei ole tehty mitään.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat