Mainos

Albaanipuolue lähtemässä Makedonian hallitukseen

Albaanipuolue PDP suostui tänään liittymään Makedonian yhtenäisyyshallitukseen, kertoi korkea-arvoinen puoluelähde uutistoimisto Reutersille.

Albaanipuolueen mukaantulon myötä väistyy viimeinen Makedonian yhtenäisyyshallituksen muodostamisen tiellä ollut este. Makedonian armeija keskeytti tänään albaanisissien tulittamisen antaakseen siviileille aikaa poistua taistelualueilta. 15 tuntia kestävä tulitauko päättyy iltayhdeksältä Suomen aikaa.

PDP:n pääsihteeri Muhamed Halili kertoi aiemmin uutistoimisto AFP:lle, että puolueen on määrä tänään vahvistaa päätös hallitukseen osallistumisesta. Halilin mukaan puolue on ollut kasvavan kansainvälisen painostuksen kohteena. PDP:tä on kehotettu luopumaan vaatimuksestaan pikaisesta tulitauosta hallituksen ja albaanisissien kesken. Vaatimus on estänyt uuden hallituksen muodostamisen.
-Olemme saaneet sähkeitä ulkomaiden ulkoministeriöistä. Olemme kahden tulen välissä - omien talojensa kellareissa piileskelevien ihmisten ja kansainvälisen painostuksen alla, sanoi Halili.

Euroopan unioni kehotti puoluetta "vastuuseen maan tulevaisuudesta". Sotilasliitto Naton pääsihteeri George Robertson kehotti puolestaan puoluetta olemaan politikoimatta. Pääministeri Ljubco Georgievskin mukaan hallitus muodostetaan lauantaina riippumatta siitä, mitkä puolueet päättävät osallistua koalitioon. Länsidiplomaatin mukaan PDP:lle on tarjottu hallituspaikkaa tai -paikkoja.

Sissit aikovat jatkaa taistelua

Makedonialainen sotilas

Makedonian joukot ovat taistelleet viime viikkoina sissejä vastaan maan pohjoisosissa. Kahden tärkeän albaanipuolueen osallistumista hallitusvastuuseen on pidetty olennaisena jännityksen lieventämisessä. PDP on ilmeisesti jakautunut kahteen leiriin hallitukseen liittymisen suhteen. Toinen albaanipuolue, DPA, on jo varmistanut osallistumisensa.

Sissit ilmoittivat tänään, että he jatkavat taisteluaan siitä riippumatta, mitkä puolueet ovat hallituksessa. Sissit pitävät yhtenäisyyshallitusta tuhoon tuomittuna, elleivät he ole vuoropuhelun osapuolena. Siihen hallitus ei tähän saakka ole suostunut.

Armeija ei jatkanut sissien asemien pommittamista enää aamulla. Vain satunnaisia automaattiaseiden tulituksia oli kuultu. Poliisi on sulkenut kaikki tiet sissien hallussa oleville alueille, joten paikalla olevien toimittajien on ollut mahdotonta varmistaa hallituksen ilmoitusta siitä, että sisseillä on hallussaan siviilipanttivankeja.

Sissit vaativat ulkomaisia välittäjiä rauhanneuvotteluihin. Noin 16 000 albaania on paennut helmikuussa alkaneita taisteluja Kosovoon.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.