Albaanipakolaisten kohtalo hämärän peitossa

Noin 10 000 Kosovon ja Makedonian rajalta kadonneen pakolaisen kohtalosta ei ole tarkkoja tietoja. Makedonian arvellaan kiristävän pakolaisten pakkosiirroilla länttä, jotta se ottaisi vastaan pakolaisia. Pakolaisia pelätään käytettävän ihmiskilpenä.

Noin 10 000 Makedonian ja Kosovon rajalta tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kadonneen albaanipakolaisten kohtalo on edelleen hämärän peitossa. Avustustyöntekijät arvelevat ainakin osan päätyneen takaisin Kosovoon.

Jugoslavian johdon epäillään käyttävän heitä ihmiskilpinä Naton pommituksia vastaan.

Toista miljoonaa kodeistaan Kosovosta liikkeelle ajettua albaania. Yli 400 000 Albaniaan, Makedoniaan ja Montenegroon päätynyttä pakolaista. Tuhottuja rakennuksia ja poltettuja kyliä. Kuolleita lukematon määrä.
Siinä Kosovon kriisin saldo.

Kuin pisteenä ii:n päällä kymmenien tuhansien albaanipakolaisten katoaminen pakolaisleiriltä Makedonian ja Kosovon rajalta. Varmaa tietoa heidän kohtalostaan ei ole.

Avustustyöntekijät pelkäävät, että osa heistä on pakotettu takaisin Kosovoon. Osa lienee Albaniassa.
Yllättäen myös Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic on ilmoittanut 70 000 albaanin palanneen kotiin Kosovoon.

Naton pommitukset jatkuvat

Viime yönä Jugoslavian pääkaupungissa räjähti kolme kertaa - osansa sai entinen maan armeijan komentokeskus. Risteilyohjuksia sateli myös Novi Sadin ja Pancevon kaupunkeihin.

Yhdysvaltain pääministerin Madeleine Albrightin ilmoitus pommitusten päättäväisestä jatkamisesta ärsyttää mm. italialaisia ja kreikkalaisia.

Pakolaisia kolmansiin maihin

Ensimmäiset pakolaisten siirrot leireiltä kolmansiin maihin ovat alkaneet.
Mutta liike kulkee myös toiseen suuntaan. Osa haluaa päästä taistelemaan Kosovon puolesta.
(MTV3)


Lue myös:

    Uusimmat