Mainos

Alaskan öljyvuoto luultua pahempi

Alaskan pohjoisosan suurin öljyvuoto johtui ilmeisesti öljyputken syöpymisestä.

Alaskan öljyvuoto on osoittautunut luultua suuremmaksi. Arviolta miljoona litraa öljyä on vuotanut tundralle rikkonaisesta öljyputkesta alueen pohjoisrannikolla Prudhoe Bayssa, osavaltion ympäristöviranomainen kertoi eilen. Kyse on osavaltion pohjoisosan suurimmasta öljyvuodosta.

Vuotoa ei havaittu viiteen päivään, myönsi British Petroleum -öljy-yhtiön paikallisjohtaja Maureen Johnson New York Times -sanomalehden mukaan. BP:n putkiverkon vuotohälytysjärjestelmä ei toiminut, koska "vuoto oli pienempi kuin minkä järjestelmä huomaisi", Johnson kertoi. Prudhoe Bayn tuotantoalueen työntekijä huomasi sen hajun perusteella.

Maaliskuun alussa havaitun vuodon syyksi epäillään 1970-luvulla rakennetun putkiston yhden öljyputken syöpymistä rikki. Paikalliset ympäristöaktivistit ovat kutsuneet vuotoa "katastrofiksi".

Kylmä sää on vaikeuttanut puhdistusoperaatiota, jonka tarkoituksena on kerätä raakaöljy pois maastosta.

Alaskaa pahiten koetellut öljypäästö sattui vuonna 1989. Yli 2000 kilometriä rannikkoa saastui, kun Exxon Valdez -tankkeri ajoi karille ja yli 40 miljoonaa litraa öljyä valui mereen. Öljy-yhtiö Exxon on tuomittu oikeudessa miljardikorvauksiin ympäristövahingosta.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.