Mainos

Alaskaan ei öljykenttiä

Yhdysvaltain republikaanienemmistöinen kongressi on hyllyttänyt aloitteen Alaskan öljykentistä. Riippuvuus ulkomaisesta öljystä vähenisi vuosien päästä vain noin neljä prosenttia.

Luonnonsuojelijat saivat erävoiton taistelussa Alaskan öljykentistä, kun kongressin edustajainhuone jätti poraukset arktisilla alueilla mahdollistavan lainmuutoksen pöydälle.

Valkoinen talo aikoo jatkaa aloitteen edistämistä.

- Se on välttämätön, jotta emme olisi riippuvaisia ulkomaisista energialähteistä ja jotta korkeita energian hintoja voitaisiin alentaa, Valkoisen talon tiedottaja Scott McClellan sanoo.

Alaskan uudet öljykentät ovat alusta alkaen olleet yksi George W. Bushin energiapoliittisista tavoitteista. Valkoinen talo on riidellyt niistä ankarasti ympäristöjärjestöjen kanssa.

Yhdysvaltain energiaministeriö arvioi toissa vuonna, että Alaskan uudet kentät vähentäisivät amerikkalaisten riippuvuutta ulkomaisesta öljystä nykyisestä 70 prosentista noin 66:een prosenttiin.

Omat koirat purivat

Alaskan arktinen luonnonsuojelualue on kooltaan 19,6 miljoonaa eekkeriä eli vajaat kahdeksan miljoonaa hehtaaria. Bushin hallinto haluaisi ottaa siitä vajaat puoli miljoonaa hehtaaria käyttöön.

Arktisella alueella on 45 erilaista nisäkäs-, 36 kala- ja 180 lintulajia. Luonnonsuojelijat pelkäävät, että monet niistä joutuvat vakavaan vaaraan, jos koeporauksiin ryhdytään.

Senaatin viime kuussa hyväksymä uudistettu, ympäristöystävälliseksi kutsuttu lainmuutos tyssäsi torstaina kongressin edustajainhuoneessa. Alaska oli osa kaikkiaan 54 miljardin dollarin suuruista budjetin säästöpakettia, joka jäi lopulta hyväksymättä.

Ratkaisevat äänet tulivat Bushin omasta leiristä, koska republikaaneilla on enemmistö koko kongressissa.

Jotkut republikaaneista vastustivat öljynporauksia, koska ne esitettiin kiisteltyjen säästötoimenpiteiden, kuten maatalous- ja opintotukien leikkausten yhteydessä. Puolueen johto yrittää nyt viedä lainmuutosta erillisenä senaattiin.

Alaskan hyödyntämättömät öljyreservit arvioidaan jopa 10,4 miljardin barrelin suuruisiksi. Öljy-yhtiöt kärkkyvät lupaa tutkia aluetta.

Hanke on liian suuri riski herkälle luonnolle koska luvan saannin jälkeen veisi joka tapauksessa useita vuosia ennen kuin öljykenttiä voitaisiin hyödyntää, ympäristönsuojelijat muistuttavat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.