Mainos

Alaikäisten rahapelaamisessa hälyttäviä piirteitä

Lasten ja nuorten rahapeliongelmat ovat täysi-ikäisiä merkittävästi suuremmat, kertoo tuore tutkimus.

Kun täysi-ikäisillä ongelmallista pelaamista on havaittavissa 2,7 prosentilla, nuorilla lähes viidellä prosentilla pelaaminen lähentelee riskialtista tasoa. Kansainvälisten tutkimustenkin mukaan nuorten rahapeliongelmien esiintyvyys on yleisempää kuin aikuisväestöllä.

Rahapelien hoitoon erikoistuneen Peliklinikan kehittämiskoordinaattori Tapio Jaakkola toppuuttelee tulosta. Hänen mukaansa tulos ei tarkoita sitä, että nuorilla olisi rahapeliriippuvuutta.

– Nuorten kohdalla voisi puhua pikemminkin liikapelaamisesta kuin peliriippuvuudesta. Toki varhain aloitettu, säännöllinen pelaaminen altistaa myöhemmälle riippuvuudelle, Jaakkola sanoo.

Suomessa rahapelaaminen kiellettiin alle 18-vuotiailta vuonna 2010. Jaakkolaa mietityttää, onko edelleenkin niin, että alaikäisten pelaamista ei ole saatu rajoitettua.

– Omat havainnot ja auttavan puhelimen tilastot eivät ainakaan tue tätä käsitystä. Alaikäisiä koskevat soitot auttavaan puhelimeen ovat ainakin jatkuvasti vähentyneet.

Yli 20 000 pelikonetta 

Tutkimuksen tulokset perustuvat peliyhtiö iGamen tilaamaan selvitykseen 7. luokkalaisten rahapelaamisesta. Siihen vastasi 988 seiskaluokkalaista 11:stä eri koulusta viime syksynä. Kolmannes vastanneista on kokeillut rahapelejä, ja viidennes kertoi pelaavansa rahapelejä toisinaan. Suosituin rahapeli on perinteinen korttipeli, toinen on rahapeliautomaatit. Kolmantena tulevat netin välityksellä pelattavat rahapelit. 

Ikärajan valvominen on joskus haastavaa etenkin peliautomaateilla, sanoo tutkimuksessa mukana olleen, riippuvuussairauksien hoitoon erikoistuneen Contral Clinicsin toimitusjohtaja Jukka Keski-Pukkila.

– Pelikoneiden valvonnassa on puutteita, kun se on ulkoistettu myymälöiden työntekijöille. Suomessa saatavuus on myös laajaa, sillä täällä on yli 20 000 pelikonetta, Keski-Pukkila sanoo.

Nettipeleissä valvonta on Keski-Pukkilan mukaan helpompaa, sillä sivuilla vaaditaan tunnistautumista. Suomessa iän tarkistaminen toimiikin tehokkaasti, mutta ulkomaisille sivuille pääsee helposti.

– Ulkomaisille pelisivuille pääsyyn vaaditaan joskus vain se, että klikkaat "kyllä" kysymykseen täysi-ikäisyydestä, Peliklinikan Jaakkola kertoo.

Ongelmat kasautuvat 

Liikaa pelaavan ongelmilla on taipumusta kasautua. Tutkimuksessa havaittiin, että humalahakuinen juominen, tupakointi ja heikko koulumenestys olivatkin yhteydessä vastaajien ongelmaan. 

– Nuorten pelaamiseen liittyy usein myös luvatonta rahankäyttöä sekä valehtelua. Myös masennus ja ahdistus ovat tuttuja, Keski-Pukkila listaa.

Miten nuorten pelihimoa voisi sitten ennaltaehkäistä?

– Tässä on vähän sama kuin alkoholissa tai tupakoinnissa, eli aikuisten esimerkki ja suhtautuminen ikärajoihin merkitsee paljon. Jos aikuiset laiminlyövät säännöt, se heijastuu myös nuorten asenteisiin. Lisäksi pelien myynnissä ja valvonnassa ei saa lipsua, ajattelee Jaakkola.

Keski-Pukkilan mukaan pelaamisesta liikkuvat virheelliset käsitykset on myös syytä rikkoa.

– Esimerkiksi se ei pidä paikkaansa, että jos jollain automaatilla ei ole vähään aikaan tullut voittoja, niin sitten sillä voittaisi. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.