Mainos

Alaikäisten itsemurhia huolestuttavan paljon

Helsingin poliisi on huolestunut lasten ja nuorten itsemurhien lisääntymisestä pääkaupungissa. Tänä vuonna itsemurhia on tapahtunut neljä. Esimerkiksi viime vuonna Helsingissä ei tapahtunut yhtään alaikäisen tekemää itsemurhaa, ja useana vuonna tapauksia on ollut korkeintaan yksi.

- Luku on pieni, mutta jokainen tapaus on liikaa. Lisäksi meillä on tiedossa puolenkymmentä lasten ja nuorten tekemää itsemurhayritystä, joissa tekijät ovat olleet hengenvaarassa ja vammautuneet pahasti eliniäkseen, kertoo rikosylikomisario Kari Tolvanen Helsingin poliisista.

Alaikäisten lisäksi poliisin tiedossa on tapauksia, joissa hiljattain 18 vuotta täyttänyt on tehnyt itsemurhan.

- Määrä kaksinkertaistuu, kun nämä lasketaan mukaan, Tolvanen arvioi MTV:n uutisille.

Koko Suomessa tapahtuu keskimäärin 20 lapsen tai nuoren tekemää itsemurhaa vuodessa. Tänä vuonna tapauksia on kirjattu 16.

Nuorin tekijä 14-vuotias

Helsingin itsemurhat ovat kasaantuneet erityisesti syksyn ajalle. Viime aikojen nuorin itse päivänsä päättänyt on ollut 14-vuotias.

Alaikäisten itsemurhat ovat olleet tekotavaltaan rajuja ja peruuttamattomia. Teot on myös tehty ilman alkoholin tai muun päihteen vaikutusta.

- Aikuisväestöhän tekee itsemurhan usein päihtyneenä eli niin sanotusti tarvitsevat rohkaisuryyppyä, mutta alaikäiset eivät. Ikävä kyllä vaikuttaa, että itsemurha on monesti vakaasti harkittu teko. Monissa tapauksissa kotien ja viranomaisten olisi ehkä ollut mahdollista päästä väliin, jos esimerkiksi masennus olisi tunnistettu ajoissa, Tolvanen toteaa.

Nuoret tavallisista kodeista

Helsingin poliisin mukaan valtaosalla itsemurhan tehneistä lapsista ja nuorista on ollut niin sanottu tavallinen koti.

- Yhteiskunnassa ollaan ihan perustellusti huolestuneita syrjäytyneistä nuorista, jotka voivat entistä huonommin. Näissä tapauksissa ei kuitenkaan ole niinkään kyse syrjäytyneistä nuorista. Nämä nuoret ovat etupäässä käyneet koulua ja heidän elämänsä on ollut hyvällä mallilla. Useimmiten koti on ollut normaali, eikä esille ole tullut esimerkiksi päihteiden väärinkäyttöä tai perheväkivaltaa, Tolvanen sanoo.

Poliisi haluaa ottaa asian esille myös siksi, että lapset ja nuoret käyvät tapauksista vilkasta keskustelua erilaisilla netin keskustelupalstoissa.

- Se on varmasti ihan hyvää surutyötä, mutta vanhempien ja muiden aikuisten pitää opastaa tässä nuoria ja katsoa, miten lapset voivat keskusteluissa.

Rappukäytävän kuolonsyöksykin itsemurha?

Iltalehden tietojen mukaan Helsingin Pitäjänmäessä kerrostalon rappukäytävässä viikonloppuna sattuneessa kuolemantapauksessa olisi kyse itsemurhasta.

Lehden mukaan tapauksen tuntevat henkilöt vahvistavat, että kuolema oli itse aiheutettu.

14-vuotias tyttö putosi 7. kerroksen rapputasanteelta sunnuntaina. Tapausta tutkiva rikosylikomisario Kari Tolvanen ei vahvista lehdelle tapahtuman syytä. Poliisi kuitenkin sanoo, että itse tapahtumaan ei liity rikosta tai muita henkilöitä.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.