Mainos

Alaikäisiä ulosotossa velkojen vuoksi

Suomessa noin tuhat alaikäistä on ulosotossa maksamattomien velkojen vuoksi. Näistä runsaan 400 nimi löytyy valtakunnallisesta luottohäiriörekisteristä ulosottoviranomaisten todettua heidät maksukyvyttömiksi eli varattomiksi.

Esimerkiksi 2-vuotiaalla on verovelkaa osakekauppojen seurauksena, 5-vuotiaalla autovakuutukset maksamatta ja 4-vuotiaalla sairaalamaksut perinnässä.

- Tällaisten lasten osalta kysymys ei ole ollut lasten käyttäytymisestä vaan heidän vanhempiensä käyttäytymisestä asioiden hoidossa, sanoo osastopäällikkö Juuso Jokela Suomen Asiakastieto Oy:stä.

Helsingin kaupungin ulosottovirastossa lapsivelalliset ovat tuttu ilmiö. Räikeimmissä tapauksissa vain muutaman vuoden ikäiseltä lapselta on jouduttu perimään maksamatta jääneitä verovelkoja - kiitos pörssikaupoista innostuneiden vanhempien.

- Jotkut ovat ostaneet lapsen nimiin pörssiosakkeita ja jättäneet veroseuraamukset hoitamatta, kun on syntynyt myyntivoittoa. Sitten on syntynyt veroa ja ne on jätetty maksamatta. On todettu, että lapsella ei ole mitään muuta omaisuutta ollutkaan kuin ne pörssiosakkeet, joista edes lapsi ei ole ollut tietoinen, kun isä tai äiti on pelannut siellä taustalla, sanoo avustava ulosottomies Kari Björklund Helsingin kihlakunnan ulosottovirastosta.

Ulosottovirastossa uskotaan, että osa vanhemmista selkeästi yrittää välttää seuraamuksia käyttämällä hyväkseen lastensa nimiä.

- Jos 3-vuotiaalle syntyy niin sanottu luottohäiriömerkintä, niin se on hänellä viisi vuotta eteenpäin. Kun hän on 8 vuotta, se poistuu sieltä. Verovelka sekin vanhenee tietyssä ajassa: jos ei sitä ole voitu periä viisi vuotta maksuunpanovuoden jälkeen, se vanhenee. Sillä tavalla on saatu verohyöty itselle.

Samaa mieltä on myös maksuhäiriörekisterin ylläpitäjä.

- Jotkut vanhemmat tekevät oikeustoimia lapsen nimissä, tahraavat ehkä sitten lapsen nimen välttääkseen oman nimensä tahriutumisen, osastopäällikkö Jokela Suomen Asiakastiedosta sanoo.

Maksuhäiriörekisterissä eivät näy kaikki perintään joutuneet lapsivelalliset. Rekisterinpitäjä poistaa osan nimistä suojellakseen aivan nuorimpia lapsia.

- Emme näe mitään järkeä siinä, että 2-vuotiaalla on maksuhäiriömerkintä meidän rekisterissä.

Osa yli 10-vuotiaiden lasten veloista on itse aiheutettuja. Ulosoton taustalla saattaa olla esimerkiksi liputta matkustelun seurauksena kasaantuneita tarkastusmaksuja, maksamatta jääneitä poliklinikkakäyntejä sekä matkapuhelinlaskuja.

Ongelma myös Ruotsissa

Myös Ruotsissa 5 600 lasta on rekisterissä maksamattomien velkojen vuoksi. Esimerkiksi alle 15-vuotiailla lapsilla on yhteensä 5 miljoonan kruunun velat maksamattomista parkkisakoista sekä autoveroista. Suurin velka on 14-vuotiaalla tytöllä. Lähes 250 maksamatonta parkkisakkoa on johtanut yli 320 000 kruunun velkoihin.

Isä, äiti tai molemmat yrittävät päästä lain vaatimuksesta eroon sillä tavoin, että auto kirjoitetaan lasten nimeen ja vanhempi ei joudu kruunuvoudin rekisteriin vaan lapsi joutuu.

Ruotsalaislasten velka on yhteensä 38 miljoonaa kruunua eli reilut 4 miljoonaa euroa.

- En usko, että vanhemmat oikeastaan tajuavat, mitä tekevät. Meille soittaa moni lapsi kysyäkseen, mistä oikein on kyse, kertoo vouti Peggy Engblom Johansson.

Esimerkiksi parkkisakot vanhenevat Ruotsissa viidessä vuodessa. Osa veloista kuitenkin odottaa maksajaansa, kun nuori täyttää 18 vuotta. Velallisen nuoren aikuistuminen on muita vaikeampaa.

Lapsiasiamiehen toimistossa tilannetta halutaan parantaa tiivistämällä viranomaisten välistä yhteistyötä. Yhtä mieltä ollaan siitä, että lakia pitää muuttaa. Nyt lapset joutuvat liian helposti vanhempiensa maksumiehiksi.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 17.12.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.