Mainos

Alaikäiset yrittävät ostaa tupakkaa kaljaa enemmän

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ostokoetutkimuksessa saatiin selville, että alaikäisten tupakan ostoyrityksistä epäonnistui noin 43 prosenttia. Oluen ja siiderin kohdalla alaikäinen sai ostoksensa läpi peräti noin puolessa tapauksista. Koeostoja tehtiin Kotkassa ja Hämeenlinnassa. Tilanteessa uskotaan olevan kuitenkin paljon paikkakuntakohtaisia eroja.

Myymälöissä on huomattu, että teinit yrittävät ostaa useimmiten tupakkaa.

– Meillä selvästi näkyy se, että enemmän alaikäiset yrittävät ostaa tupakkaa kuin kaljaa. Kesäisin yrityksiä on hitusen syksyä enemmän, kioskinmyyjä Sirena Lampi kertoo.

Alle 23-vuotiailta näyttäviltä asiakkailta kysytään kassoilla paperit ja siinä vaiheessa alaikäiset jäävät yleensä kiinni. Vaikeuden tilanteeseen voi tehdä se, että jos asiakas näyttää ikäistään selvästi vanhemmalta tai liikkuu vanhemmassa porukassa.

– Oluen ja tupakan takavarikkoja tehdään meillä alaikäisten suhteen kassoilla päivittäin. Tilannetta auttaa se, että yöaikaan kaljakaapit laitetaan lukkoon, jolloin sieltä on turha saada juotavaa. Mutta ei alaikäiset meille mitään ongelmaa ole tuoneet, huoltoasemamyyjä Kenneth Rantanen jatkaa.

MTV3 Uutisten keväällä tehty alkoholimyynnin pistotesti on yhä karua luettavaa. Koehenkilömme, 16,5-vuotias tyttö sai ostettua alkoholia peräti kahdeksasta kaupasta. Testiin valikoitui 20 satunnaista kauppaa Helsingistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.