Mainos

Alahuone hyväksyi terrorismilain Britanniassa

Jos parlamentti ei hyväksy uutta lakia maanantaihin mennessä, terrorismista epäillyt ja pidätetyt henkilöt on päästettävä vapaaksi.

Britannian parlamentin alahuone on hyväksynyt kiistellyn ehdotuksen uudeksi terrorisminvastaiseksi laiksi. Äänin 348-240 läpi mennyt laki tulee tänään käsittelyyn parlamentin ylähuoneessa, missä lakiehdotuksella ja pääministeri Tony Blairin hallituksella on vähäisempi kannatus tukenaan.

Alahuone hylkäsi aiemmin eilen ehdotuksen, jonka mukaan laki raukeaisi itsestään kahdeksan kuukauden kuluttua. Parlamentin ylähuone äänesti maanantaina lakiesitykseen tehtävien muutosten puolesta ja asettui tiistaina selvin numeroin kannattamaan opposition esitystä, jonka mukaan lain pitäisi raueta itsestään marraskuun lopussa.

Viime viikolla laki oli vaikeuksissa alahuoneessa, kun myös Blairin työväenpuolueen 62 edustajaa asettui sitä vastaan ja Blairin enemmistö alahuoneessa kutistui 14:ään.

Hallitus muutti lakiesitystä

Britannian hallitus tarjosi eilen uusia myönnytyksiä terrorismin vastaisen lain saamiseksi läpi parlamentissa. Sisäministeri Charles Clarken mukaan lakiesitystä oli muutettu niin, että tuomarin on tarkistettava terroriepäiltyjen valvontaan ja liikkumisen rajoittamiseen liittyvät päätökset. Aiemman esityksen mukaan sisäministerillä oli oikeus määrätä asiasta.

Esitys raivostutti monet parlamenttiedustajat, joiden mukaan poliitikot saisivat näin tuomioistuinten sijaan päättää ihmisten syyllisyydestä. Lisäksi lakiesitykseen tuli uutena lisäys, jonka mukaan parlamentti käy sen joka vuosi uudelleen läpi.

Sisäministeri Clarken mukaan on erittäin tärkeää, että laki saadaan hyväksyttyä vielä tämän viikon aikana. Britannia pitää tällä hetkellä 11:tä ulkomaista terrorismista epäiltyä pidettyinä ilman oikeudenkäyntiä. Jos parlamentti ei hyväksy uutta lakia maanantaihin mennessä, jolloin edellinen laki umpeutuu, pidätetyt on päästettävä vapaaksi.

Tähän asti voimassa ollut laki perustui syyskuun terrori-iskujen jälkeen vuonna 2001 määrättyyn poikkeustilaan. Britannian korkein vetoomustuomioistuin päätti kuitenkin joulukuussa, että terrorilaki on laiton.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.