Mainos

Älä ummista silmiäsi paloriskiltä!

Suomalaiset ottavat suuria riskejä paloturvallisuudessaan – tavaroita säilytetään lieden päällä ja pyykkejä kuivatellaan kuumassa saunassa.

If Vahinkovakuutusyhtiön ja Suomen Pelastusalan keskusjärjestön kuluttajatutkimuksen mukaan tiedämme, että keittiö on kodin paloriskein huone, mutta emme välitä siitä.

Yllättävän moni meistä esimerkiksi säilyttää helposti syttyviä materiaaleja lieden läheisyydessä. Vajaa 40 prosenttia vastaajista kertoo, ettei ole pitänyt lieden ympäristöä siistinä.

– Tilan vähyys ja kiire saavat ihmiset tekemään harkitsemattomia ratkaisuja säilyttää vaikkapa sanomalehtiä lieden harvemmin käytettyjen sähkölevyjen päällä. Kun levy kytketään huomaamatta päälle, on tulipalon alku minuuttien asia, turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKistä kertoo.

Saunassa kuivatetaan pyykkiä

Myös saunan paloturvallisuudesta ei välitetä, sillä tutkimuksessa löytyi koteja, joissa pyykkejä kuivatetaan kuumassa saunassa tai saunaa pidetään päällä, vaikka koti on tyhjillään.

– Kun lauteiden alustaa pidetään varastotilana ja halkokoria säilytetään vaarallisen lähellä kuumaa kiuasta, perheet ottavat suuren riskin, jolla jopa koko koti saatetaan menettää yhdessä humauksessa, Ifin vakuutusjohtaja Veli-Pekka Kemppinen harmittelee.

Kodin kolmanneksi paloherkimmän tilan vain harva tiedostaa vaaralliseksi. Terasseilla ja parvekkeilla poltettavat kynttilät ja lyhdyt ovat kuitenkin suuri riski.

– On tärkeää varmistaa, että turvallisuus kulkee sisustusinnon edellä ja kynttilöitä poltetaan palamattomilla alustoilla, riittävän etäällä toisistaan ja mieluusti suljetuissa lyhdyissä, Leino toivoo.

Paranna paloturvallisuuttasi

Ifin vakuutusjohtaja Veli-Pekka Kemppinen suosittelee hankkimaan kotiin sammutuspeitteen.

– Sammutuspeitteen tulisi kuulua jokaisen keittiön varustuksiin aivan kuten padat ja kattilatkin. Se on edullinen, mutta tehokas palon sammuttaja, jos keittiössä roihahtaa. Eikä pieni käsisammutinkaan paljoa tilaa veisi, Kemppinen suosittelee.

Joka neljäs vastaaja oli unohtanut lieden päälle tänä vuonna ja saman verran suomalaisia ilmoitti jättäneensä liesituulettimen puhdistamatta. Liesituulettimien rasvasuotimet syttyvät herkästi palamaan, mikä on erityisesti muistettava yhä suositummaksi tulleiden kaasuliesien käytössä avoliekillä kokattaessa.

Myös sähkölaitteiden taustat ja päällykset on muistettava puhdistaa säännöllisin väliajoin.

Kuvat: Shutterstock

Hannele Järvelä/ MTV3

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja